Ezt a Madách idézetet választották a szervezők az idei, immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) szlogenjének. A mai sajtótájékoztatón ismertetett program pedig minden kétséget kizáróan olyan erős, hogy április 11. és május 5. között igazi színházművészeti szárnyalásra számíthatnak a Nemzeti Színház három játszóhelyére és a Fővárosi Nagycirkuszba látogató nézők.

Tóth Auguszta nyitóprodukcióját követően Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy a MITEM-et Magyarország kulturális csúcsteljesítményének tartja, amelyhez szükség van egy erős vezetővel rendelkező kreatív alkotócsapatra, illetve az ehhez méltó támogatásokra. Mivel a Nemzeti Színházban mindez egy helyen van, így nincs is olyan hely, amely alkalmasabb lenne a magyar színházi szakma nemzetközi népszerűsítésére, a művészi gondolatok mindenki számára átélhető és megérthető közös nyelvvé formálására.

Tóth Auguszta (Fotó: Várady Nikolett)

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a program első felének ismertetése mellett beszélt arról is, hogy a külföldi színházi előadásokon túl rengeteg kísérő program, elsősorban szemináriumok is szerveződnek a MITEM ideje alatt, de elmondta azt is, hogy a korábbi években kötött jó kapcsolatoknak köszönhetően idén nyáron szerb színművész hallgatók érkeznek nyári kurzusra a Kaposvári Egyetemre. Hangsúlyozta, hogy muszáj elhinnünk és elfogadnunk egymás igazságát, bármilyen kulturális különbségek is vannak a meghívott nemzetek között, mindenáron a párbeszédre kell törekedni, természetesen nem csak a Találkozó ideje alatt.

Oliver Reese, a Berliner Ensemble intendánsa arról beszélt, hogy nagyon boldog, hogy ismét meghívást kaptak a MITEM-re, ebben az évben egy nagyon különleges előadást mutatnak majd be a Nemzeti Színház nagyszínpadán: Tennessee William A vágy villamosa című drámáján keresztül igyekszenek majd némi politikai színezettel választ találni a sokakat foglalkoztató gender kérdésre. Eirik Stubø, a svéd Dramaten vezetője az általa rendezett Egy nyári éj Svédországban című darabot ismertette, beszédét azzal zárta, hogy országa elutasítja a kultúra politika általi bármilyen fajta befolyásoltságát.  

Fekete Péter (Fotó: Várady Nikolett)

Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja, a MITEM főszervezője a további programok részletes bemutatása mellett arra is kitért, hogy szerinte a színházban a „mélyfúrás” a lényeg, azaz olyan témák és problémák feldolgozása, amelyeknél elengedhetetlen, hogy korábbi sérüléseinkkel szembenézzünk, akár a meghívott országok történelmén keresztül. A sajtótájékoztatón résztvevő Szabó Sebestyén László és Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház színművészei beszéltek arról, hogy számukra milyen fontos a külföldi alkotókkal való találkozás, hiszen ez mindig fejlődésre, friss gondolatok megfogalmazására ad számukra lehetőséget.

Zárómondataiban Vidnyánszky Attila kitért arra, hogy fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Színház ma az a hely, ahol az egymástól távollevő gondolatmenetek képesek lehetnek találkozni, és ahol mindenkiben megvan az egymás iránti kíváncsiság, egymás tiszteletének képessége. A sajtótájékoztatót a NESZ, a Nemzeti Színház zenekarának produkciója zárta.

A NESZ (Fotó: Várady Nikolett)

Azoknak, akik már megvásárolták MITEM bérletüket, a mai naptól kezdve egy hetük van arra, hogy befoglalják az általuk kiválasztott előadásokra a helyeket, február 12-én ugyanis megnyílik a jegyvásárlás lehetősége minden érdeklődő előtt. A közel egy hónapos Találkozó alatt összesen 28 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, melyek között az egyik legérdekesebb a Slava’s Snow Show lesz, amelyet a Fővárosi Nagycirkuszban összesen hat alkalommal játszik majd az angol társulat, de érdekesnek ígérkezik a moszkvai Vahtangov Állami Színház Ványa bácsi előadása is, és az idén előszőr a MITEM-re érkező portugál Garcia Miguel társulatának Bernarda Alba háza című Lorca produkciója is. A Nemzeti Színház hat darabja került be a programba, köztük két új bemutató is, április 13-án Moliére Tartuffe című drámája David Doiasvili, április 14-én pedig Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcarete rendezésében mutatkozik be a nagyszínpadon. Tovább játsszák április 17-én a Caligula helytartóját, április 28-án a Woyzecket, május 2-án A gömbfejűek és csúcsfejűek című előadást, illetve május 5-én a Találkozó névadójának legismertebb művét, Az ember tragédiáját.

Kiemelt kép: Fekete Péter, Vidnyánszky Attila és Oliver Reese (Fotó: Várady Nikolett)