A 100 szóban Budapest mára már hagyományt teremtett a fővárosban, és évről évre egyre többen várják, hogy vajon ki nyeri el a fődíjat. A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét, és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25. és december 13. között bárki megnézheti a Városháza parkban.

A legtöbbünk életében a pandémia gyökeres változásokat hozott: szinte valamennyien bő egy éven át lestük otthonainkba bezárkózva, ahogyan az Apokalipszis Lovasai biciklis ételfutárok képében száguldoznak a főváros kiürült utcáin. Ez után a megpróbáltatásokkal teli időszak után különösen jó érzés a történetek olvasása közben szembesülni azzal, hogy a számtalan különbségen túl mennyire hasonlóan gondolkodunk a városról; ő is ott lett szerelmes, őt is ott hagyták el, ő is észrevette: megállt az óra az Oktogonon.

100 szóban Budapest Poket Zsebkönyv (Forrás: Absolut Budapest)

Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kellett megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, benyomásaikat a magyar fővárosról. A szervezők, a Mindspace tagjai a chilei Plagio csapatától vették át a történetíró pályázat ötletét. Idén a korábbi tizenkettő helyett huszonhárom illusztráció készült a legjobb történetekhez, kortárs magyar grafikusok közreműködésével. A beérkezett pályázatok közül a zsűri – Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró, Szemes Botond irodalmár, a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje, illetve Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó – Fazekas Viktor Telezöld című művét találta a legjobbnak. A második helyen Homan Bence Antonio Banderas, a harmadik helyen pedig Deák Dániel Őszi szélben, Budapesten című verse végzett. A 18 év alatti kategória győztese Barabás Mikolt lett, a polgárpukkasztó lufi című írásával. Ami pedig külön öröm a szervezők számára is, hogy a száz legjobb pályamű idén is POKET kiskönyv formájában jelenhetett meg, amely már kapható az automatákban.

A huszonhárom legjobb pályaműhöz Biacsics Renáta (Renya), Hitka Viktória, Zsuffa Zsanna, Moroncsik Ádám, Pernyész Dóra, Bíró Anna, Szabó Imola Julianna, Láng Anna, Holbis Emőke, Zengővári Judit, Cseszneg Gyöngyi, Thury Lili, Lobot Balázs, Stocker Alíz, Orosz Annabella, Herbszt László, Rumi Zsófi, Háznagy Gáspár, Radványi Maja, Jásdi Juli, Szigeti Árpád, Neszmélyi Réka és Édes Piroska készítette az illusztrációkat.

Kiemelt kép: 100 szóban Budapest plakát (Fotó: 100 szóban Budapest hivatalos oldala)