Véget ért a harmadik Liszt Ünnep, az október 11. és 22. között zajló fesztivál több mint 100 programmal, köztük két ősbemutatóval kecsegtetett. Az összművészeti eseménysorozat rendezvényei között találhattunk zenetörténeti jelentőségű magyarországi premiert és kortárs alkotásokra koreografált táncbemutatót, de voltak koncertek, könyvbemutatók és pódiumbeszélgetések is.

Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója zenetörténeti jelentőségű, de hasonlóan fontos Liszt töredékében fennmaradt Sardanapalo című operájának hazai előadása is. A fesztivál premierjei között volt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kreációja, amelyet Eredics Benjamin Bartók Tavaszon bemutatott zeneművére koreografáltak. Feledi János legújabb darabját Orbán György és Szentpáli Roland művére készítette.

Számos magyar előadó és külföldi művész is bemutatkozok a fesztiválon: Radics Gigit John Clayton, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra vezetője kérte fel, a Parno Graszt Boban Marković Orchestar-ral működött együtt, Lakatos Mónika pedig a Romafest Gypsy Dance Theatre-rel.

Nagy sikert arattak a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál minifesztiváljai, a PONT Fesztivál, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár és az Isolation Budapest is az Akváriumban.

Kiemelt kép: Nagy sikert aratott a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál (Fotó: Csibi Szilvia – Müpa)