A frissen restaurált, 1985-ös Orfeusz és Eurydiké című operafilmet mutatja be a Nemzeti Filmintézet az európai szervezésű A Season of Classics Films kezdeményezés keretében. A premier a téli napéjegyenlőség napján, december 21-én a Filmarchívum megújult vetítőjében lesz, majd a két ünnep között egy hétig online is látható a film.

Gaál István mitikus alkotásának főszerepeit Eszenyi Enikő és Téry Sándor játssza. Gaál 1985-ben készült utolsó mozifilmjével nem pusztán megfilmesítette Gluck ikonikus operáját, hanem gazdag képi világával és erős szimbólumrendszerével markáns szerzői filmmé avatta. Orfeuszt nem mitológiai hősként, hanem esendő, küszködő emberként mutatja meg, aki szembesül a halál misztériumával. A filmet Ingmar Bergman Varázsfuvolája vagy Joseph Losey Don Giovannija mellett a szerzői operafilm klasszikusai között tartják számon. Az Orfeusz és Eurydiké az opera tragédiával záruló, 1762-es bécsi változata alapján készült. Gaál Gluck művéhez képest radikálisan változtatott: Orfeusza már nem a kasztrált tenor vagy az alt, hanem az ógörög mítosznak megfelelően a férfias bariton hangján szólalt meg, Miller Lajos énekhangján. Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja.

Mindkét filmbemutató az ACE (Association des Cinématheques Européennes – Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett, a Creative Europe által támogatott A Season of Classics Films elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósul meg. A nemzetközi projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását és széleskörű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára.

Kiemelt kép: Jelenet az operafilmből (Fotó: virtualis.gaalistvanegyesulet.hu)