Január 25-én nagyszabású gálakoncertnek ad otthont a Budapesti Operettszínház a horvát-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából.

Horvátország és Magyarország között 1992. január 18-án jött létre hivatalosan a diplomáciai kapcsolat, a 30 éves fennállás alkalmából a Budapesti Operettszínház január 25-én nemzetközi operettgálával lepi meg nézőit. Az est során felcsendülnek Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Huszka Jenő remekműveinek részletei, mint a Délibábos Hortobágyon, a Szép város Kolozsvár, a Mondd el, hogy imádom a pesti nőket vagy a Te rongyos élet. Az esten a színház szólistái közül Fischl Mónika, Lukács Anita, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt, Szendy Szilvi, Bojtos Luca, Laki Péter és Dénes Viktor lép színpadra, de érkeznek az Eszéki Horvát Nemzeti Színház művészei is, akik a horvát operaszerző, Jakov Gotovac műveiből adnak elő részleteket.

Az est rendezője Somogyi Szilárd, aki többek között olyan nagy sikerű előadásokat állított már színpadra a Budapesti Operettszínházban, mint az Isten pénze, az Elfújta a szél, a Luxemburg grófja, az Oltári srácok, a Fame – A hírnév ára, az Abigél, a Virágot Algernonnak, a Jövőre, Veled, Itt vagy a Pendragon legenda.

A Budapesti Operettszínház nézőtere (Fotó: Budapesti Operettszínház)

A 2022-es év (egészen pontosan majd a 2022/23-as évad) azért is lesz különleges a teátrum életében, mert a Budapesti Operettszínház idén ünnepli megnyitásának 100. évfordulóját. Az egykori Somossy Orfeum épületét 1922-ben Ben Blumenthal amerikai vállalkozó bérelte ki, és – Vágó Lászlót, Málnai Bélát és Szentgyörgyi Istvánt megbízva – építtette át színházzá. 1922. december 22-én nyitotta meg kapuit Földes Imre és Buttykay Ákos Olivia hercegnő című operettjével, az intézmény 1923. február 9-től Fővárosi Operettszínház néven működött. 1923-tól 1963-ig a színház kizárólag operetteknek adott otthont – pár hónapos szünetet leszámítva, amikor prózai előadások is futottak. A ’60-as évektől kezdve láthatott a közönség itt musicaleket, zenés játékokat is, ezek közül a legemlékezetesebbek a My Fair Lady, a Hello, Dolly!, a West Side Story, a La Mancha lovagja, a Hegedűs a háztetőn, a Chicago, a Kabaré, az Őrült nők ketrece, A muzsika hangja vagy a Valahol Európában. Az intézmény 1998. január 1-jétől viseli a Budapesti Operettszínház nevet.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Budapesti Operettszínház egy korábbi gálájáról (Fotó: Budapesti Operettszínház)