Hétfő délután, a Margitszigeten tartották a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóját, ahol Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői igazgatója és művészeti vezetője a meghívott művészekkel közösen ismertette a 2019-es nyári szezon bemutatóit.

Bán Teodóra elmondta, hogy idén négy helyszínen (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Városmajori Szabadtéri Színpad, Interaktív Meseszínpad, Szent Margit-romok), mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. Amellett, hogy minden korosztály igényét igyekeznek kielégíteni, kiemelten fontosnak tartja, hogy programjaikkal minél több fiatalt megszólítsanak, ezt a célt szem előtt tartva állt össze az idei fesztivál műsorterve. Reményeik szerint 120 000 nézővel zárhatják a nyarat, ezáltal a fővárosi turizmus felvirágoztatásában is bízik. Hazai és világsztárokban nem lesz hiány: összesen 3 nemzetközi társulat, valamint 8 világhírű énekes fog bemutatkozni a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Turandot (fotó: Szabad Tér Színház)

A nyár első színházi bemutatója Giacomo Puccini utolsó és talán legismertebb háromfelvonásos műve, a Turandot lesz, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiu-val és az argentin operalegendával José Cura-val, a címszerepben Rálik Szilviával, Kovalik Balázs rendezésében. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Kocsár Balázs vezényli. Az Operagála-sorozat idei sztárvendége, Vittorio Grigolo, világhírű tenorista, aki videóüzenetben köszöntette a sajtó képviselőit. Az esten partnere a kiváló magyar szoprán Sáfár Orsolya lesz, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Héja Domonkos karmester vezényli. A klasszikus zenék sorát a két egyfelvonásos „ikeropera”, a Parasztbecsület és a Bajazzók zárja, a rendező Georges Delnon, a főszerepekben Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán.

Bonnie & Clyde (fotó: Szabad Tér Színház)

Tavaly nagy sikerrel debütált a Bonnie & Clyde musical, amelynek ősbemutatóját a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartották. A produkció idén átköltözik a Margitszigetre, így június utolsó hétvégéjén még többen tekinthetik meg Frank Wildhorn musicaljét. A címszereplőket Litauszky Lilla és Józsa Bettina, valamint Ódor Kristóf és Jenővári Bálint alakítják, az előadás rendezője Harangi Mária.

A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben kerül színre Kálmán Imre legnépszerűbb operettje, A Csárdáskirálynő, melyet júliusban és augusztusban két-két alkalommal tekinthet meg a publikum. Kiss-B. Attila, a színház főigazgatója nagy örömét fejezte ki a felkérés iránt, egyben kiemelte, hogy ez lesz a teátrum első olyan produkciója, amely pontosan jelölni fogja azt az irányt, amelyet igazgatóként elérni kíván. Mint mondta, fontosnak tartja a szöveghűséget, így A Csárdáskirálynő olyan formában kerül bemutatásra, ahogyan Kálmán Imre korában debütált, ezáltal visszatérnek Gábor Andor magyar fordításához. A hagyományok és az eredeti mű tiszteletben tartása mellett ugyanakkor célja az előadásmód modernizálása, a mai igényekhez való igazítása, amelyben remek partnerekre talált. Az operett rendezője a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lesz, akivel Kiss-B. Attila korábban már dolgozott együtt. Az előadás koreográfusának sikerült megnyerniük Bozsik Yvette-et, a Budapesti Operettszínház Zenekarát Pfeiffer Gyula vezényli. A főbb szerepekben Csuha Lajos, Vadász Zsolt, Felföldi Anikó, Laki Péter, Bojtos Luca, Kiss Diána, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Árpád Zsolt, Lévai Enikő, Langer Soma, Fischl Mónika, Virágh József, Bardóczy Attila és Siménfalvy Ágota lesz látható.

Állami Áruház, a Városmajori Szemle egyik előadása (fotó: Szabad Tér Színház)

Igazi kuriózumként kerül színre és először lesz látható a margitszigeti színpadon a német mondakörből megalkotott romantikus „fehér” nagybalett, a Giselle, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Az idei év kihagyhatatlan táncattrakciója a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák. Augusztus közepén a hagyományos grúz néptáncot látványos és lendületes táncokkal ötvöző műsorral első alkalommal lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Sukhisvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén is megrendezésre kerül a Városmajori Színházi Szemle, ahol 8 vidéki színház 8 előadását láthatják az érdeklődők. A versenyprogramról és az abban részt vevő bemutatókról korábban már írtunk, ide kattintva olvashatjátok a cikket. A Szemlét követően bemutatkozik az Orlai Produkciós Iroda is: a Woody Allen-film alapján készült Férjek és feleségeket 2018 novemberében debütált kőszínházban, most a csillagos ég alatt tekinthetjük meg a vígjátékot. Augusztusban az Becéző szavak premierjére kerül sor, valamint egy klasszikus Molnár-darab, a Riviéra is bemutatkozik Kovács Patríciával, Szabó Kimmel Tamással és Schruff Milánnal a főszerepben.

Férjek és feleségek (fotó: Szabad Tér Színház)

A Városmajori Színház idei kiemelt három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hídvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel teszi átélhetővé a szintén klasszikussá lett történet végzetszerűségét és a nyári este romantikáját. Az új bemutató főszerepeiben olyan remek színészeket láthat majd a közönség, mint Törőcsik Franciska, Jaskó Bálint, Györgyi Anna, Kálid Artúr, Huzella Júlia és Borsi-Balogh Máté.

Emellett látható lesz a My Fair Lady (Békéscsabai Jókai Színház), a Charley nénje (Pódium Színház), az Esőember (Veszprémi Petőfi Színház), a Csodaszarvasmusical (Cervinus Teátrum), az Édes alkony (Pódium Színház), a Valahol Európában (Cervinus Teátrum), a Lovagias ügy (Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház), a Karnebál (Budaörsi Latinovits Színház) és végezetül két további Molnár Ferenc-dráma, Az Ördög (Váci Dunakanyar Színház, Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház) és a Játék a kastélyban (Miskolci Nemzeti Színház) is.

Természetesen gyerekprogramokból sem lesz hiány: a városmajori nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon, és a Szent Margit romoknál 10.30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok.

A részletes programokról, időpontokról és szereposztásról további információ a szabadter.hu oldalon olvasható.

Kiemelt kép: A Budapesti Nyári Fesztivál sajtóeseményének résztvevői (fotó: Flaisz János/Deszkavízió)