Október 17-én operai ősbemutatóként kerül színpadra Szörényi Levente és Bródy János csaknem 40 éve töretlen népszerűségű rockoperája, az István, a király az Erkel Színházban, Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában. A produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja.

A Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája nyomán született István, a király rockopera az 1983-as városligeti bemutatója óta a legnépszerűbb magyar zenés színpadi művek egyike. 2020 tavaszán a Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény Évad zárásaként, a Nemzeti Összetartozás Napján tervezte bemutatni a mű szimfonikus operaváltozatát, aminek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség. A szimfonikus átirat Gyöngyösi Levente zeneszerző munkája, aki a legnagyobb tisztelettel adózik Szörényi Levente alkotása előtt, miközben a komolyzenei hangszereléssel igyekszik a mű zeneiségének újabb rétegeit is felfedni a közönség előtt.

A darabot Szinetár Miklós viszi színre az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezve a hangsúlyt. Ehhez igazodnak majd Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlet- és Velich Rita a történelmi kort megidéző, míves jelmeztervei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, aminek előadásában a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre. A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataki Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

Az október 17-i bemutatót követően a hónapban további egy alkalommal, 25-én lesz látható a produkció.

Kiemelt kép: Szörényi Levente és Bródy János (fotó: meglepetes.hu)