Július 10-én a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében kerül megrendezésre a MÁV Szimfonikus Zenekar Open day című koncertsorozata, ahol a zenekar Dénes Iván vezénylésével kápráztatja el a nézőket. A koncert keretében többek között Erkel, Berlioz, Lehár és Beethoven művei is hallhatóak lesznek.

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben, a második világháború végnapjaiban alapította Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért – ötlete nyomán speciális vasúti kocsikban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el. Mára a MÁV Szimfonikusokat már az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Koncertjeit évente több mint 50 ezren látogatják, de a rendszeres rádió- és televízióadásokon keresztül a hallgatók száma ennél jóval több.

Dénes István (karmester) zeneszerzői tevékenységére a sokoldalúság jellemző: írt kantátát, dalokat és sok olyan művet, amelyekkel vagy saját művészi élményeire, vagy gyakorlati eseményekre reflektál. Közismert humoráról, itt kell megemlíteni a Nokia-keringő című művét, amely az ismert mobiltelefon-csengőhangot dolgozza fel. Mivel több évtizedes baráti-munka-kapcsolat fűzi a zenekarhoz, természetesen nem hiányozhatnak a szerző kedvelt motívumai közül a vasút hangjai sem.

Kiemelt kép: MÁV Szimfonikus zenekar (Fotó: jegy.hu)