Újabb regénnyel jelentkezett a 2019-ben az Elbűvölő feleségem című első kötetével a thriller műfajába berobbanó Samantha Downing: A saját érdekedben ezúttal egy magániskolába, a Belmont Akadémiára kalauzolja el az olvasókat, ahol a tanév során egy gyilkosságsorozat veszi kezdetét.

A neves Belmont Akadémián Teddy Crutchert választották meg az év tanárának, amely a látszat szerint helyes döntésnek tűnt. A férfi lelkiismeretesen tanítja az irodalmat, szigorú, de mégis következetes. Ez azonban csak a látszat: a felszín alatt ott rejlik Crutcher sötétebb énje, aki nem bírja elviselni a túl sikeres diákokat és a vagyonos szülőket, aki irigykedve figyeli a nála elismertebb kollégáit és aki saját igazának érvényre juttatása érdekében meglehetősen egyedi eszközökhöz képes nyúlni. Amikor egy iskolai ünnepségen az egyik diák édesanyja holtan esik össze, Crutcher maga is megijed, hogy ezúttal túl messzire ment. Csakhogy a gyanú árnyéka, így a rendőrség fókusza egészen más emberekre vetül.

Samantha Downing szeret beteg elmékről írni: már az Elbűvölő feleségemnél is megmutatkoztak ezirányú törekvései (az alapszituáció szerint egy házaspár a gyilkolásban leli örömét), új regényében viszont tökélyre fejlesztette ezt, hiszen alig akad olyan szereplő, akihez érzelmileg kicsit is közel tudunk kerülni. Ha Teddy-t tekintjük főszereplőnek, egyből hozzá kell tennünk, hogy a történet protagonistája, de szemben más, hasonló kaliberű főhősökkel az író egy percig sem akarja elérni, hogy bármikor is szorítsunk érte. Ez talán A saját érdekedben egyik legnagyobb erénye és ha nem is teljesen eredeti, de újító hatása, a tanár ugyanis már az első pillanattól fogva ellenszenvessé válik az olvasó számára. Egy komplexusokkal küzdő férfit látunk, aki nem tud felülkerekedni saját kicsinyes, önös érdekein, aki minden apróságot a személyét ért támadásnak vesz, és ekképpen a bosszúban is gondolkodik – de annak súlyát már nem tudja reálisan felvetni. Jól példázza jellemét az a reakció, amit az év tanára plakett eltűnésekor ad – egy gyilkosságsorozat közepette sem tudja elrejteni valódi érzelmeit, hogy jobban érdekli a lopás ténye, mint a körülötte napról napra fogyatkozó tanári kar.

Downing azonban nem elégszik meg ennyivel: a történetbe ugyanis több olyan szereplőt is behoz, akik bár a kezdetben átlagosnak, netalán szimpatikusnak is tűnhetnek, de végül mindannyiukról kiderül, hogy nekik is megvan a maguk titkolni valójuk, még ha nem is annyira elborult elmével látják a világot, mint Teddy. A szerző pedig kimondottan jól játszik azzal, hogy melyik szereplőnek melyik pillanatban enged betekintést a fejébe. Ingrid Ross halálakor az olvasó két embert is gyanúsíthatna, de teljesen váratlan módon egy harmadik kerül előzetes letartóztatásba – ekkor kapjuk az első meglepetést. Reformnak is tekinthető, hogy teljesen más utat járunk be, mint a rendőrség, ennek köszönhetően bár sejtjük, de száz százalékig biztosak mégsem lehetünk abban, hogy ki a hunyó. A későbbiekben újabb szereplők felbukkanása is bonyolítja a cselekményt, a végére pedig kiderül, hogy ebben a sztoriban semmi sem történt véletlenül.

Egy okosan felépített, új nézőpontú thrillert kapunk tehát, amelynek a befejezése ugyan vitatható lehet (de nem annyira, mint Downing előző regényeié, ahol ezen csúszott el a történet), ráadásul néminemű burkolt társadalomkritika is meghúzódik a sorok között. A szerző megtanít minket arra, hogy az előítéletnek (legyen az pozitív vagy negatív) súlyos ára lehet, néha még végzetes is.

Samantha Downing: A saját érdekedben (For Your Own Good), ford. Bosnyák Edit, Magnólia Kiadó, 384 oldal

Kiemelt kép forrása: goodreads.com, Magnólia Kiadó