Ma ünnepli 50. születésnapját Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő.

Ónodi Eszter 1973. február 17-én született Budapesten. Előbb az ELTE angol-magyar szakán bölcsészdiplomát, majd 1998-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Már a főiskola alatt szerepet kapott a Katona József Színháznál, aminek rögtön társulati tagja lett diplomaszerzés után, azóta is főleg itt lép színpadra. Színészi karrierje kezdetén hagyta el születési nevét, a Kovács Esztert, és édesanyja után Ónodi Eszterként vált ismert színésszé.

Színházi szerepei igen változatosak, megformálta már Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című darabjában Anniet, az Így él a világ című William Congreve produkcióban Miss Millamant, de címszereplő volt Goethe Stella és Ibsen Nóra – Karácsony Helmeréknél című előadásában is, csak hogy párat kiragadjunk a repertoárból. Mostanság a Mesteremberek, a Lear király, az Ahogy tetszik, a Széljegy és A platonov szereposztásában találkozhatunk vele a Katona József Színházban.

Hírnévre a mozifilmek által tett szert, mivel pályája kezdetén már főszereplő volt a Meseautóban és a Valami Amerikában. A sikeres kezdet után a mozgóképernyőn is aktív maradt, egyik legemlékezetesebb szerepét Jankaként érte el az HBO Aranyélet című sorozatában.

Színészi szerepei mellett szinkron feladatokat is vállal, hallhattuk már Anne Hathaway vagy Kate Winslet hangjaként. Sok éves zenei tanulmányait és kellemes hangját pedig az az Ónodi Eszter & the Open Pub zenekar énekesnőjeként kamatoztatja 2021 óta.

Az elismerések és kitüntetések gyűjtését már 1999-ben kezdte, amikor elnyerte a Katona József Színház Vastaps-díj – a legjobb női alakítás díját, 2005-ben Jászai Mari-díjat, 2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át, legutóbb pedig az Arany Medál-díjat ítélték neki oda.

Kiemelt kép: Ónodi Eszter (Fotó: Dömölky Dániel, Forrás: Katona József Színház)