November 19. és 29. között online rendezi meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház a VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált.

A Horizontok alcímet viselő fesztivál arra keresi a választ, hogy milyen társadalmi, kulturális és gazdasági perspektíva elé néz a világ a 21. század derekán: folytathatjuk-e a megszokott módon a mindennapi életünket, vagy olyan radikális változásokra kényszerülünk, ami a kultúra továbbgondolását és a színház megújulását jelenti? A programból már meghirdettek néhány előadást, így például annak része lesz Az ember tragédiája (temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, rendező: Silviu Purcărete), a Be Arielle F (svájci Compagnie Simon Senn – Théâtre Vidy-Lausanne, rendező: Simon Senn) és A pásztoróra / A gyermek és a varázslatok (Kolozsvári Magyar Opera, rendező: Tompa Gábor).

„Szerettünk volna nézőink számára egy színvonalas, külföldi és hazai társulatokat felsorakoztató, a maga fizikai formájában megszervezett fesztivált kínálni, ahogy mindig is ez volt az Interferenciák elsődleges célja, viszont a mostani vírushelyzet nem teszi ezt lehetővé” – mondták el a szervezők. Azonban, ha a fesztivál kezdési időpontja előtt a korlátozásokat feloldják, mégis műsorra tűzik azokat az előadásokat, amelyek szerepeltek a fesztivál eredeti programjában és Kolozsvárra tudnának utazni. „Addig is egy sokszínű online műsor létrehozásán dolgozunk, ami, ha nem is pótolhatja a szemtől szembeni színházi találkozásokat, egy olyan szakmai színvonalra törekszik, ami képes lehet pótolni a színház hiányát.”

Kiemelt kép: Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál plakátja (forrás: Facebook)