Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínház működtetője 2021. szeptember 17-e és 26-a között magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára online színházi fesztivált hirdet, amelyre az alkotók három különböző kategóriában nevezhetik előadásaikat. A fesztivál az eSzínház felületén zajlik majd.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről hiánypótló módon az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a teátrumok értékes alkotásait, másrészt, hogy nézők és mecénások támogassák a színházakat, társulatokat és alkotókat azzal, hogy jegyet, bérletet váltanak a Fesztiválra, illetve mecenatúrát biztosítanak. A kezdeményezés kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, hogy online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára.

Az eseménysorozatra olyan 2019 szeptemberét követően bemutatott magyar nyelvű és jogtiszta előadással lehet nevezni  prózai előadás, zenés előadás, gyerek- és ifjúsági előadás kategóriákban, mely még nem szerepelt fesztiválon. A produkciók a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhetők egyedi jegyvásárlással és bérlettel is.

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul elérhetők előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező és Légrádi Gergely az eSzínház vezetője.

A jelentkezés részletes feltételei itt olvashatók.