Idén, immár 14. alkalommal rendezik meg a Jazz Showcase-t, a Müpa tehetségbörzéjét, amelynek keretén belül hat formáció mutatkozik be.

A hazai jazz-zenekarok számára évek óta a Müpa által szervezett Jazz Showcase az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. A járványügyi helyzetre való tekintettel az idei esemény online formában kerül megrendezésre: a Müpa Home közvetítéssorozatában január 24-én kora délutántól egymást váltják majd a jazz ifjú tehetségei. A 45 perces koncerteket számos hazai és nemzetközi szakember, zenei újságíró és a régió legjelentősebb jazz-fesztiváljainak és klubjainak vezetői is figyelemmel kísérik. A hat zenekar fellépését a Müpa kamerái korábban rögzítették a Fesztivál Színházban, a nézők a közvetítés alatt a Müpa oldalán adhatják le szavazataikat, a legjobbak értékes különdíjakhoz jutnak.

A napot a hardbop és a modális jazz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió koncertje indítja. Baló és a dobos Richter Ambrus az öt évvel ezelőtti showcase-en is szerepelt az Ég alatti 5 zenekarban, hozzájuk csatlakozott azóta a nagybőgős Miskolczi Márk. Az orosházi születésű Bakos Bettika a jazz mellett szabadzenével, színházi zenével és mantraénekkel is foglalkozik. Mindez az általa alapított kvintettben is visszaköszön: főként saját szerzeményekből álló műsorukban a világzene és a kortárs verszene mellett az improvizációnak is jut hely. Horváth Albert tavaly a Magyar Jazz Szövetség Az év fiatal jazz-zenésze díjának abszolút győztese lett. 2020-ban alakult kvartettjével az R’n’B és a funk dallamaival pezsdítik fel a megszokott jazztónusokat.

Bettika Quintet (fotó: MÜPA)

A mindössze tizennyolc esztendős Fehér Fábió triójával főként instrumentális fusion jazzt játszik, és bátran alakítja a jól ismert standardeket saját ízlése szerint, a legkülönfélébb zenei stílusokhoz nyúlva inspirációért. A Bolyki Tamás Quartet tagjai a Bartók Béla Szakgimnáziumban találkoztak, a zenekar 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen, az Expose című dal elhozta a legjobb kompozíciónak járó díjat. Varga Dávid pedig olyan zenészekkel lépett már fel a Müpában, mint Rick Margitza és John Patitucci. Zenekarával Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé dalaiból válogatva a klasszikus szving atmoszféráját idézik meg.

Az együttesek koncertjéről készült felvételeket a Borbély Mihály által vezetett, négy hazai és négy külföldi szaktekintélyből álló zsűri (Harcsa Veronika énekes, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, Bágyi Balázs jazzdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, László Attila gitárművész, zeneszerző, Steve Rubie zeneművész, a londoni Club 606 tulajdonosa, Martyna Markowska, a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója, Nadin Deventer, a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója, és Igor Vida, a Jazz Klub DS elnöke) értékeli. A nyertes a következő évadban kiemelt fellépési lehetőséget kap a Müpában. A nap és a show házigazdája idén is Novák Péter lesz; a hat formáció műsora után a Subicz Gábor által vezetett Subtones ad koncertet. Az egykor instrumentális csapat Jónás Vera és Kiss Flóra vokáljával és Szarvas Dávid ütőhangszeres-beatboxerrel kiegészülve jazz-funkot varázsol a képernyőkre. Vendégük Lukács Miklós (cimbalom) lesz.

Kiemelt kép: Baló Sámuel Trió (fotó: MÜPA)