A koronavírus okozta helyzet szokatlan és kreatív megoldásokra kényszeríti a színházakat: az Orlai Produkciós Iroda legújabb, Hárman a padon című előadásának alkotói, Benedek Miklós, Egri Márta és Gálvölgyi János, valamint a rendező, Göttinger Pál online tartották meg a darab olvasópróbáját, amibe most a nézők is betekinthetnek.

Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el, a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. A leélt és végigküzdött 20. század vége egy zsúfolt lakótelepen éri őket. A nő szelíd és jókedvű maradt, de akik hajdan erős fiúk, bátor katonák, aztán szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak, most már az emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél: lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül – és szót váltson azzal, aki hasonlóan járt. Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál… barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja. A feleslegesség, a szeretetnélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetségeskeresés szívmelengető, ezerszínű, derűs palettája. Ebből a megtalált biztonságból pedig új kalandvágy születik – így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára, belevágnak egy kalandba.

Az olvasópróbát – ahol a színészek először találkoztak a szöveggel – ma este 19 órától lehet megtekinteni az Orlai Produkciós Iroda Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Hárman a padon online olvasópróbájáról (fotó: Orlai Produkciós Iroda)