Január 28. és 31. között tekinthette meg a közönség a Gólem Színház új produkcióját, melynek főszereplője a 20. századi divat nagyasszonya, Rotschild Klára.

A Szalonklára című előadás egy igaz történetek által inspirált fiktív dráma, amely egy alternatív olvasatot mutat a divat nagyasszonyának életéről. A Gólem Színház már tavaly megkezdte a munkálatokat, akkor még nem tudva, hogy az előadást rendhagyó formában, online fogja bemutatni a közönségének. A zsidó származású ruhatervező asszony történetét Borgula András rendezte és Németh Virág írta összegyűjtött személyes élmények és történelmi események alapján. A monodráma főszereplője Sipos Vera.

A Gólem Színház weboldala így foglalja össze az előadást: „Adott egy történelmi idő: 20. század. Adott egy nehézség: zsidó származás. Adott egy apa: szabómester. Adott egy név: Rotschild. Minden adott körülmény ellenére Rotschild Klára nem az az ember volt, aki hagyta volna, hogy ez az összes tényező megkösse a kezét, sőt. Divat nagyasszony. Kelet Chanelje. Felnőni egy híres szabómester mellett. Bíróság. Megnyitni egy saját üzletet. Sikeressé válni. Bíróság. Párizs. Háború. Mindent elveszíteni. Kitelepítés. Újra építkezni. A rendszert mosolyogva kijátszani. A konkurenciát legyűrni. Titónénak ruhát készíteni. Külföldi vevőknek varrni. Évente többször Párizsba utazni. Tervezni. Eladni. Tervezni. Eladni. Tervezni. Egyedül.”

Kiemelt kép: Sipos Vera a Szalonklára című előadásban (Fotó: Gólem Színház)