A koronavírus miatti szigorú intézkedések világszerte mindenhol súlyosan érintik a kulturális szektort, ám néhány határon túli teátrum – természetesen a helyi protokoll pontos betartásával, mégis fogadhat nézőket. Így van ez a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház esetében is, ahol a nézők a decemberben debütált Crimp-dráma (A többit már láttad a moziban) mellett Gogol (Kártyások), Radu Afrim (Amikor telihold ragyog a turkáló felett) és Pintér Béla (A sütemények királynője) egy-egy művét is láthatják az év első hónapjában.

De hogy ne csak a helyi közönség élvezhesse a társulat munkáját, a színművészek különleges, kifejezetten a járványhelyzetre hangolt produkcióval is jelentkeznek hamarosan: január 18-án, hétfőn este indul A műsor című beszélgetéssorozat, amely online is elérhető lesz az eventim.ro oldalon keresztül.

„Minden színházi előadás középpontjában a színész áll, és a jó színház egyik alapfeltétele a személyesség, elsősorban ez vonzza, ez teszi implikálttá a nézőt egy előadás esetében. Így A műsor is a személyes jelenlétről szól. A szentgyörgyi színházra nem jellemző, hogy sok információt megoszt színészeiről a világhálón, szeretnénk, hogy csupán a minőségi művészettel kapcsolja össze közönségünk ezeket az arcokat. Ezért is született meg az ötlet, hogy végre mi is készíthetnénk egy olyan talk-show-szerű produkciót, melyben a magukról is vallhatnának színészeink, de amelyben azért meg tudjuk tartani vezérelvünket: minden körülmények között a színház nyelvén kommunikálni” – áll az ismertetőben.

Az epizódok mindegyikében három színművész tűnik fel, akiket egy műsorvezető – aki szintén színész – faggat szokatlan, nem ritkán személyes témákról. A beszélgetések közben megszűnik a szerző-rendező-színész közti hagyományos hierarchia, így a rögtönzésből is bőven merítő „mini-előadások” közös munka eredményeként jönnek létre, melyeket erősen átitat a színházi tartalom. Ezt a különleges formát támogatja a profi filmes stáb munkája is, akik több kamerával rögzítették a megszülető produktumokat.

Az első epizódot január 18-án, hétfőn este 7 órától a Tamási Áron Színház nagytermében vetítik a szervezők a résztvevő színészek jelenlétében, amelyet az itt rögzített beszélgetéssel együtt január 21-én és 28-án este 7 órától az eventimen keresztül mindkét alkalommal 24 órán keresztül bárki megnézhet.

Korodi Janka és Kónya Ütő Bence A műsor felvételén (Fotó: Tamási Áron Színház)

Kiemelt kép: Jelenet a Kártyások című előadásból (Fotó: Tamási Áron Színház)