Március 6-án, az online térben debütál a Radnóti Színház legújabb bemutatója, a Don Carlos. Schiller drámáját eredetileg november végén mutatták volna be, ám a korlátozások miatt erre végül nem került sor. A próbák azonban szakadatlanul zajlottak, így a produkció teljes egészében készen áll arra, hogy a megnyitást követően a közönség előtt is bemutatásra kerüljön.

A történet 1568-ban játszódik, amikor II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak.

Jelenet a Don Carlos című előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Schiller 1787-ben, a francia forradalom kitörése előtt nem sokkal fejezte be a Don Carlost, amelyben már saját kora, a felvilágosodás ellentmondásosságát is megelőlegezte. A dráma forrása egy 17. századi francia történetíró, César Vichard de Saint-Réal regényes Don Carlos-életrajza volt. A mű sikerének kulcsa a helyzetek és alakok mindenkori ismerőssége, a politika és a magánélet, az intrika és a szenvedély keveredése, de ismertségéhez nagy mértékben hozzájárult a történetből készült Verdi-opera is. A nagy német klasszikus a Radnótiban új szövegváltozatban kerül színre, Vas István fordítása alapján a szövegkönyvet Sándor Júlia és Nagy Péter István írta.

„A Don Carlos alapproblémája, hogy a kor, a történelmi szituáció, a világ fennálló rendje, konkrétabban az autokratikus birodalmi érdek, rendkívül erősen korlátozza az ember autonómiáját: gondolkodását, döntéseit, cselekvési szabadságát. A Don Carlosban szinte mindenki az ember ellen támadt állam ketrecének foglya. Mindenki tágabb teret szeretne, mindenki ki akar törni. A menekülési vágyat legélesebben a fiatalok artikulálják – mint a felvilágosodás nagy álmát a szabadság, egyenlőség, testvériség birodalmáról. A Don Carlos a legfelszabadítóbb és legfájdalmasabb mű ennek az álomnak a nagyságáról és lehetetlenségéről.” – vélekedik a történetről Nagy Péter István, a rendező.

Jelenet a Don Carlos című előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Az új előadás egyik érdekessége, hogy ebben a darabban lesz először látható együtt a színpadon a Radnóti Színház társulatának három új tagja: Mészáros Blanka Erzsébet királynőt, Nagy Márk Don Carlost, Baki Dániel Posa márkit alakítja majd. II. Fülöpként László Zsoltot, Eboli hercegnőként Sodró Elizát, Alba hercegként Rusznák Andrást, Domingóként Pál Andrást, Lerma grófként Gazsó Györgyöt láthatjuk majd. Vendégművészként M. Kecskés András (főinkvizítor), Gyulai-Zékány István (Henarez) és Berényi Nóra Blanka egyetemi hallgató (Mondecar márkinő) érkezik a színházhoz.

Az előadás az eSzínház oldalán lesz megtekinthető, a március 6-i előadásra korlátozott számban árusítják a jegyeket.

Kiemelt kép: Jelenet a Don Carlos című előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)