A koronavírus járvány ellenére idén is megrendezésre került a Broadway Cares/Equity Fights AIDS adománygyűjtő egyesület éves rendezvénye, a Broadway Backwards. A program az előző évek legjobb produkcióit gyűjtötte össze egy csokorba, valamint a műsor céljának megfelelően egy elkeseredett, meleg fiú küzdelmeit tárja elénk, aki a musicalek világából meríti a boldogságot.

„Miért musicalek?” – teszi fel a kérdést Jenn Colella a magányos főszereplőnek, aki a Brodway színpadain megjelent karaktereket tartja személyes hőseinek. Erre a látszólag nehéz kérdésre a fiú olyan választ ad, amellyel azt hiszem, minden musical rajongó tud azonosulni: „Ismerem őket. Erősek és megállíthatatlanok. Amikor dalban törnek ki, pontosan tudod, kik ők és mit akarnak.”

Jay Armstrong Johnson, az idei Broadway Backwards főszereplője (Fotó: Broadway Cares)

A Broadway Backwards először 2006-ban került megrendezésre. A program során a meghívott előadók nem mindennapi produkciókkal jelentkeznek, hiszen itt akár ellenkező nemű karaktereket is alakíthatnak bármelyik korábbi musicalből, mindenféle megkötés nélkül. A Broadway Backwards első virtuális eseménye a pandémia okozta elszigetelődés problémáját járja körül, amely különösen érinti a rendezvény által támogatott LMBTQ közösség tagjait. A történet főszereplője egy kirekesztett New York-i fiú, aki rajong a musicalekért, és egy különös utazásban vesz részt Jenn Colella segítségével, aki számos előadót hoz a fiú nappalijába, hogy kevésbé érezze magát egyedül ebben a nehéz helyzetben. A rendezvényen leginkább olyan színészek tűnnek fel, akiket személyesen is érintettek a diszkriminált meleg fiatalok problémáiban, és akik olyan példát tudnak mutatni nekik, amellyel inspirálni tudják az egész közösséget. Az idei eseményen többek között olyan sztárok szólaltak fel, mint Jim Parsons, Matt Bomer, Monroe Iglehart, Karen Olivo, Bernadette Peters, Stephanie J. Block és Deborah Cox. A korábbi Broadway Backwards produkciókból készült montázsban pedig Andrew Rannells, Andrew Keenan-Bolger és Tony Yazbeck előadását is láthatjuk.

A megindító, figyelemfelkeltő és inspiráló előadás emlékezteti a közönséget arra, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, és hogy a Broadway hamarosan visszatér. Addig pedig a közösség nem feledkezik meg a nézőkről, és ebben a nehéz időszakban is igyekszik támogatni őket, legalább egy mosollyal. A produkció a Broadway Cares YouTube csatornáján tekinthető meg. A műsor lezárásaként természetesen nem maradhatott el a Dear Evan Hansen című musical betétdala, a You Will Be Found, amely a jelenlegi Broadway repertoár leginspirálóbb dalaként hódította meg a közönséget.

Kiemelt kép: Broadway Backwards (Fotó: Broadway Cares)