A Független Színház Magyarország október 21. és december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben.

A fesztiválon évről-évre mutatkoznak be roma társulatok eddig hazánkban még nem látott előadásokkal. Idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai alkotók produkciói kaptak helyet a programban: a nyolc színmű a túlélés és a boldogulás témakörét járja majd körül. A fesztivál előadásai szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd mindegyik után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.

„Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei Fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz.” – mondta Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

Kiemelt kép: A Falunap című előadás szereplői (Fotó: Független Színház Magyarország)