November 22-29 között több magyar előadás is látható lesz a 30. Országos Színházi Fesztiválon, amely a járványhelyzet miatt online lesz elérhető a közönség számára.

A 2020-as Országos Színházi Fesztivál az elmúlt három évtizedben a fesztiválon szereplő előadásokból mutat be többet. A válogatást, amelyért Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu és Călin Ciobotari színházi kritikusok felelnek idén, nagyban befolyásolta az is, hogy a korábbi előadások közül melyikről volt technikailag elfogadható felvétel.

Az erdélyi magyar társulatok előadásai közül látható lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2017-es Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadása Radu Afrim rendezésében, a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2007-es Ványa bácsi című előadása Andrei Şerban rendezésében, a 2008-as Három nővér című előadása Tompa Gábor rendezésében, a 2019-es Nóra című előadása Nagy Botond rendezésében, valamint a 2020-as Pool (No Water) című online előadás, Radu Nica, Andu Dumitrescu és Vlaicu Golcea projektje, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház 2008-as Yvonne, burgundi hercegnő című előadása Bocsárdi László rendezésében, és a nagyváradi Szigligeti Színház 2019-es Napnyugat expressz című előadása Zakariás Zalán rendezésében.

Kiemelt kép: Részlet az Yvonne, burgundi hercegnő című előadásból (Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad)