Ki végtelent ittál s a lelked égre lázadt, Majd összetörted a tébolyok és a lázak. Szent poharát. Lásd, itt leülhetnél. Nincs bontva még az asztal, Kávé, dohány és rum vár mérgező malaszttal. S a múlt, a csend.” – írt Kosztolányi Dezső unokaöcséről, Csáth Gézáról, aki a 20. század egyik, ha nem legnagyobb magyar polihisztora volt. Az író életét feldolgozó Csáth és démonai című kortárs előadás február 13-án, a fiatalon elhunyt tehetség születésnapján kerül bemutatásra a Vígstreamház közvetítéssorozatának keretén belül.

Csáth Géza, születési nevén Brenner József, rettentő fiatalon bizonyította már tehetségét több műfajban is: 14 évesen festett, zenét szerzett, zenekritikái publikálásra kerültek, novelláit pedig a Jövendő című folyóirat főszerkesztője, Bródy Sándor olvasta és véleményezte. Egyetemi tanulmányait apja tanácsára orvosi szakon végezte, ahol megismerkedett a pszichológiával és az emberi elme rejtelmeivel. Elsők között mélyült el Freud tanaiban, a pszichoanalízist pedig, kortársaitól eltérően, értőn használta orvosi pályája során. Természetesen az írást sem adta fel, kitartóan alkotott az egyetem mellett is: a Budapesti Naplóban publikált, a Nyugatnak pedig alapításától tagja volt. Összetett személyisége és álomszerű motívumokkal sűrített írásai a 19. és a 20. század fordulójának egyik megkerülhetetlen alakjává tették az írót. Ám a végzete őt sem kerülte el: mikor tévesen tüdőbajt diagnosztizáltak nála, morfium függővé vált, melynek következtében „kezdetét vette az önként vállalt harca démonjaival.” A küzdelem 32 éves korában ért véget, amikor is morfium tébolya közepette lelőtte feleségét, majd véget vetett saját életének is.

A Vígszínház előadása „eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint Csáth Géza irodalmi műveivel és zenéivel próbálja megidézni egy nagyszerű polihisztor máig ható zsenialitását.” – írja a színlap. A darab az író életén és művein túl az alkotáshoz való viszonyát és függőségével való küzdelmét is bemutatja, valamint azt is, hogy miként reagált erre családja és barátai. A közreműködő színészek a felolvasásokkal és a különböző szituációk megelevenítéseivel egy jóval összetettebb képet igyekeznek adni Csáthról, mint amit tanulmányaink által eddig tudhattunk róla. „Egy férfi küzdelmét látjuk, akinek túl sok mindenhez volt tehetsége, és tulajdonképpen ez okozta a nehézségeit is. Egy rendkívül összetett személyiséget mutatunk be a színpadon, akinek modernnek számító gondolatai a pszichiátriáról ugyanúgy az életmű részei, mint novellái vagy naplói. Azt gondolom, nem lehet különválasztani Csáthot, az írót, Csáth-tól az önmagát analizáló és megörökítő betegtől.” – mesélte Vörös Róbert, az előadás rendezője.

A február 13-án felvételről közvetített előadásban színpadra lép Horváth Szabolcs, Hirtling István, Zoltán Áron, Csapó Attila, Szilágyi Csenge, Bach Kata és Gilicze Márta. Zongorán közreműködik: Mester Dávid. Jegyet az eSzínház weboldalán lehet vásárolni, ahol még több információ olvasható a közvetítés részleteiről.

Kiemelt kép: Horváth Szabolcs, Csapó Attila és Zoltán Áron a Csáth és démonai című előadásban (Fotó: Gordon Eszter)