Decemberben online formában élvezhetik a színházkedvelők a méltán híres és klasszikussá vált magyar rockoperát, az István, a király című előadást a Budapesti Operettszínház előadásában.

A legendássá vált darabot 1983. augusztus 18-án mutatták be először a városligeti szánkózódombon, amely attól a naptól kezdve viseli magán a Királydomb nevet. A rockopera szövegét Bródy János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes és zeneszerző írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, zenéjét pedig a szintén Kossuth- illetve Erkel Ferenc-díjas Szörényi Levente szerezte. A történet István király megkoronázását megelőző pártharcot eleveníti meg Koppány és István, valamint a pogány hagyomány és a keresztény vallás között. A rockopera zenéin generációk nőttek fel, „slágereit” pedig még a mai fiatalok is jól ismerik.

Az előadást bemutatója óta már számtalanszor játszották szerte az országban, legújabb feldolgozása pedig 2018-ban debütált a Budapesti Operettszínházban Székely Kriszta rendezésében. A rendezőnő változata „új értelmezését keresi a klasszikus történetnek, az előadás ezúttal a történelmi háttér helyett a mindenkori emberi tényezőkre helyezi a hangsúlyt, olyan alapvető kérdéseket feszegetve, mint hogy milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében, milyen elveket áldozunk fel politikai célokért, vagy hogy a hatalom mindenekelőtt áll-e.” – írja az darab színlapja. A rögzített előadásban színpadra lép: Kocsis Dénes, Dolhai Attila, Polyák Lilla, Drahos Evelin, Gubik Petra, Kerényi Miklós Máté, Hommonay Zsolt, Gömöri András Máté, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás és még sokan mások. Közreműködik továbbá a Budapesti Operettszínház Musical Együttese, Zenekara, Énekkara, A Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Musical Stúdió növendékei, valamint a Tűzmadarak Zsonglőrcsoport. Karmester és zenei rendező: Makláry László.

Az Operett Online műsorán, bár nem élő adásban, de továbbra is a megszokott teátrumi ritmusban és hangulatban, december 19-én este 19 órától lesz megtekinthető az István, a király című legendás rockopera. Jegyek a jegy.hu webes felületén vásárolhatók meg.

Kiemelt kép: Dolhai Attila Réka és a feleségek között (Fotó: Várady Nikolett)