A Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó intézményekhez. Az ország legnagyobb szabadtéri színháza elsőként az Úrhatnám polgárt teszi online is elérhetővé a közönség számára.

Molière Az úrhatnám polgár című műve akár napjainkban is játszódhatna, hiszen a történet olyan emberi tulajdonságoknak mutat görbe tükröt, mint a kapzsiság, a törtetés és a sznobizmus. Hiába telt el a darab születése óta 350 év, az általa felvetett kérdések örökérvényűek. A főhős, Jourdain nem szűkölködik anyagi javakban, azonban szellemi képességben igen. Ebből kifolyólag igyekszik megszerezni minden pénzen megvásárolható tudást, hogy többnek lássák mások, mint ami valójában. Ez a törekvése nyújtja az igazi komédiaforrást. 

A produkció uraskodó főhősét Balog József, „barátját”, Dorante grófot Sorbán Csaba, míg Jourdain feleségét Sebők Maya alakítja. Jakab Tamás a filozófus-narrátor figuráját ölti magára, Barnák Lászlót az udvarló, Cléonte, Borsos Beátát a grófnő, Farkas Andreát, a szolgáló, míg Kosztolányi Józsefet Covielle, Cléonte inasa és a „vakvezető” szerepében láthatja a közönség.

A különleges vígjátékot Herczeg T. Tamás rendezte, az előadás rendkívüli népszerűségnek örvend, ugyanis 2018-ban és 2020-ban is ez volt a Szabadtéri Játékok közönségének kedvence. Az előadás sikerének elégedhetetlen része Parti Nagy Lajos utánozhatatlan nyelvi leleménye, Szirtes Edina rendkívüli zenei világa, és a Bianca Imelda Jeremias által megálmodott látványos jelmezek.

Alkalmazkodva a járvány okozta helyzethez, a Szabadtéri Játékok a jövőben több nagy sikerű korábbi produkcióját kívánja streamelni. Februárban az intézmény által üzemeltett szegedi Reök-palotában debütál az Ájvonne, a berliminszki menyasszony című színdarab, melynek bemutatóját várhatóan szintén az online térben láthatják az érdeklődők. 

Az Úrhatnám polgár online előadása január 18. hétfő 19 órától, január 24. éjfélig érhető el, jegyek az online.jegy.hu oldalon válthatók.

Kiemelt kép: Jelenet az Úrhatnám polgárból (Fotó: Szegedi Szabadtéri)