A Magyar Állami Operaház nagy szeretettel várja azoknak a (magyarul folyékonyan beszélő) gyerekeknek a jelentkezését, akik szeretnének az Operaház Gyermekkarában énekelni, és jó hallással, illetve tiszta énekhanggal rendelkeznek. Az idei meghallgatás a kialakult helyzet miatt online formában fog történni, amelyről részletes információkat a jelentkezés beadását követő e-mailben kapnak meg a felvételizők.

Az ország elsőrangú zenészeit felvonultató együttes 50 éve működik a jelenlegi formájában, ahová óriási kitüntetés bekerülni. Akik 2020 szeptemberében kezdik az első osztályt és felvételt nyernek, azok már a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának bázisiskolájában, a Deák Diák Általános Iskola első évfolyamán kezdhetik el az általános iskolai tanulmányaikat. Az első két év a felkészülés szakasza, ami után 3. osztálytól kezdik meg a gyerekek az operai munkát.

A meghallgatás anyaga:

1-2. osztály:

– 4-5 gyermekdal vagy népdal tiszta éneklése;

– hallásvizsgálat adott hangok, hangközök visszaéneklésével;

– rövid dallam visszaéneklése;

– rövid ritmus visszatapsolása;

– egy rövid vers vagy mondóka elmondása

3. osztálytól:

– 4-5 népdal vagy (felsőbb osztályban) klasszikus dal tiszta éneklése;

– hangközök és dallam visszaéneklése;

– ritmus visszatapsolása (korosztálytól függő nehézséggel);

– elméleti anyag ismerete (hangközök, hangsorok, hangnemek, ritmusképletek)

Amennyiben az énekhang és egyéb képességek szerint a gyermek megfelel az elvárásoknak, de elméleti tudása hiányos, pótolnia kell azt a további felkészülés zökkenőmentessége érdekében!

A kitöltött jelentkezési lapok leadási határideje április 30., amit a gyermekkar@opera.hu email címre várnak. (Tárgy: Jelentkezés az Opera Gyermekkarába)

Kiemelt kép: A Magyar Állami Operaház Gyermekkara a Carmen című előadásban (Fotó: Pályi Zsófia)