Június 12-én 19 órától a Magyar Állami Operaház új produkciója, Az úrhatnám polgár az Eiffel Műhelyházban és az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz. Moliére komédiáját Tarnóczi Jakab rendező Varga Zsófia dramaturg közreműködésével állítja színpadra.

Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Kaszás Gergő és Péterfy Bori főszereplésével, valamint fiatal énekesek, kórus és balettművészek közreműködésével mutatja be az Opera Molière és Lully 1670-ben bemutatott Az úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiáját. Szórakoztató, zenével, énekkel és tánccal kísért több órás összművészeti produkció jött létre, amiben Jourdain úr figuráján keresztül a drámaíró és egyben főszereplő Molière egyszerre űzött gúnyt az úri körökbe vágyakozó, jómódú, ám műveletlen párizsi polgárból, és az őt lenéző, hiú arisztokráciából. Molière máig népszerű alkotása napjaink repertoárszínházi keretei és a megváltozott társadalmi viszonyai között eredeti formájában nehezen előadható, zenés színház lévén ugyanakkor az Opera a francia múzsának szentelt évadában arra tesz kísérletet, hogy a korszakalkotó drámaíró műve mellé visszaemelje Lully zenéjét, annak énekes számaival és balettbetéteivel együtt.

Az Eiffel Műhelyházban az idei évadban mindössze egy alkalommal, június 12-én 19 órától látható a produkció, azonban az előadás az Opera Otthonra fizetős internetes szolgáltatásában, élő közvetítés formájában is megtekinthető. Az úrhatnám polgár ugyancsak szerepel az Opera 2021/22-es Újranyitó Évadának kínálatában.

Kiemelt kép: Tarnóczi Jakab, Ónodi Eszter, Mészáros Máté és Péterfy Bori Az úrhatnám polgár próbáján (Fotó: Rákossy Péter)