Charles Dickens Illustrated Gallery néven új projekt indult, amelynek köszönhetően bárki számára hozzáférhetőek Phiz Dickens műveihez készített illusztrációi. A viktoriánus kor egyik legnagyobb írójának regényei a megjelenésük óta hatalmas népszerűségnek örvendenek, már a korabeli kritikusok és az elmúlt évtizedek irodalomtudósai is irodalmi zseniként tartották számon.

Szinte rögtön a pályafutása elején érdekes feladattal bízták meg: leírásokat fogalmazni Robert Seymour vidám rajzai alá, majd azokat regénnyé összefűzni. Dickens ugyan nem értett a rajzok témájául szolgáló cockney sportélethez, ám íráshoz való tehetségét ékesen bizonyította a szövegeket Pickwick történetek cím alatt egybeszerkesztett könyv nagy sikere. A klasszikus polgári Anglia torzképét mutatja be, amelyben fura alakokkal és fura helyzetekkel találja szemben magát az olvasó. Többek között színházi előadás, vicckönyv és kalózmásolat készült a regényből. Az elismerést azonban nem Seymour zsebelte be, mivel ő a sorozat elején öngyilkosságot követett el. A munkát Hablot Knight Browne, avagy Phiz fejezte be, aki a munkafolyamat során szoros barátságot kötött Dickensszel, később majdnem mindegyik regényét ő illusztrálta.

A virtuális galériában – Phiz munkáin túl – minden Dickens regényhez készült eredeti illusztráció megtalálható, így többek között megcsodálhatjuk a Karácsonyi ének, a Szép remények, a Twist Oliver, a Copperfield David, a Szép remények vagy A két város meséje című regényeket teljessé tevő rajzok is.

Kiemelt kép: John Leech illusztrációja a Karácsonyi ének eredeti kiadásához (Fotó: Charles Dickens Illustrated Gallery)