Az egyik legismertebb kortárs drámaírónk, Egressy Zoltán Gordiusz című darabjának ősbemutatója lesz a Zichy Szín-Műhely következő produkciója. Az előadás Léner András rendezésében, 2021. március 13-án 19 órakor debütál az eSzínház oldalán, a 6szín színpadáról.

A Gordiusz című darabot Egressy Zoltán a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el, amelyet a pályázatra beérkezett számtalan irodalmi alkotás mellett egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi keretek között mutattak be. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta (kibővítette és véglegesítette) a darabot, így a vígjáték már klasszikus színházi keretek között, de egyelőre csak online lesz látható március 13-án. A három szereplő – a házaspár és a takarítónő – szerepét László G. Attila, Gubik Ági és Fekete Linda játssza, az élő színházi előadás előtt a szerzővel Léner András, a rendező beszélget.

Gubik Ági, László G. Attila, Fekete Linda, Papp Janó, és Léner András a Gordiusz olvasópróbáján (fotó: Zichy Szín-Műhely)

„Karanténfeszültség; a férj súlyos katonai diktatúrában érzi magát, a feleség totális felhatalmazást kér a járvány idejére, a takarítónő családon belüli erőszak elől menekül a lakásba. Az érzékek pedig a papírformának megfelelően újra és újra legyőzik a makacsul feltámadó szabadságvágyat. A darab azt vizsgálja, milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra. Erősíti az összetartozást, vagy szétzilálja a szálakat? A helyszín egy egyszerű, hétköznapi lakásbelső, ahonnan a szereplők kétségbeesetten keresik a kiutat, miközben saját, kibogozhatatlan kapcsolati hálóikban próbálnak boldogulni” – nyilatkozta Egressy Zoltán a darab kapcsán.

„Mi is lehetne aktuálisabb, mint egy karantén alatt írt darab a karanténról, illetve a be- és összezártság eleven, húsba és lélekbe vájó hatásairól egy házasságban. A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze „annak gordiuszi megoldását” mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk” – fogalmazta meg gondolatait Léner András.

Léner András (Fotó: Kurucz Árpád)

Zichy Gabriella, a Zichy Szín-Műhely alapító producere elmondta, hogy a kényszerű leállás ellenére a háttérben tovább folytatták a munkát és tervezgették a jövőt. 2020 tavaszán a Díszítők című komédiát ingyenesen elérhetővé tették, az egyik legsikeresebb ifjúsági előadásuk, az Arany balladák-másképp című összművészeti produkciójuknak elkészítették a „karantén-folytatását”, ami szintén ingyenesen megtekinthető a színház Youtube csatornáján. A leállás következtében 2020-ban több mint negyven előadásuk maradt el a Lázár Ervin program keretében, de 2021-től ezeket már online is hozzáférhetővé tették a tankerületek részére, mert valamennyi produkciót többkamerás felvételként rögzítették.

Egressy Zoltán karanténkomédiáját az online térben, az eSzínházon keresztül láthatják majd a nézők az évadban, a nyitást követően pedig a 6színben játssza majd a darabot a Zichy Szín-Műhely. Ebben az évben még egy fontos bemutatóra készül a teátrum, Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a „Színház az iskolákba megy” sorozat folytatásaként a „Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek” címet viselő összművészeti előadás a költő négy meséjét foglalja csokorba izgalmas és érdekes megközelítésben. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozzák létre, a zeneszerző pedig Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

Kiemelt kép: A Gordiusz című produkció teljes alkotócsapata (fotó: Zichy Szín-Műhely)