December 16-tól a Szegedi Nemzeti Színházban láthatja a közönség az idei év utolsó bemutatóját, ifj. Johann Strauss A denevér című operettjét Vida Péter rendezésében.

Strauss negyvenkét nap leforgása alatt komponálta meg élete fő művét, A denevért. Az összekuszált személyazonosságok, a báltermi flörtök, a kibogozhatatlannak tűnő zűrzavar és a slágerekben bővelkedő muzsika önfeledt szórakozást ígérnek. Nem véletlen alakult ki az a hagyomány, hogy a színházak A denevérrel búcsúztatják az óévet. Eisenstein (Szélpál Szilveszter/Erdős Attila) úgy dönt, hogy a börtön helyett inkább bálba megy, miközben felesége, Rosalinda (Horák Renáta/Máthé Beáta) otthonukban fogadja hódolóját (Tötös Roland), akit végül a férje helyett hurcolnak el. Közben Adél, a szobalány (Ferenczy Orsolya/Kónya Krisztina) is arra használja kimenőjét, hogy úrnőjének „kölcsönvett” ruhájában bejusson a bálba, ahol színinövendékként pózol. Eisenstein hevesen udvarolni kezd neki, aminek az álarcos magyar grófnőnek öltözött Rosalinda is szemtanúja lesz.

Barnák László főigazgató szerint Strauss nem hiányozhat a színház repertoárjából, A denevér remek feladat az énekkar, a tánckar és a magánénekesek számára egyaránt. A nagyszabású produkciót a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével állítják színpadra. Vida Péter rendező az olvasópróbán elmondta: megtiszteltetés és egyben felelősség ezzel a darabbal dolgozni, hiszen klasszikus nagyoperettként valódi összművészeti produkcióként tekinthetünk rá. A hagyományok tiszteletben tartása mellett a friss játszási módra törekszik a társulattal, a közönség egy színvonalas, szórakoztató előadásra számíthat. Dinyés Dániel zenei vezető kitért arra, hogy A denevér igazi operatagozatnak való feladat, ugyanis minden résztvevő számára fejlődési lehetőséget biztosít, az pedig, hogy a Szegedi Nemzeti Színház mindössze egy vendégművész, Erdős Attila meghívásával tudja bemutatni az előadást, tükrözi az operatagozat erejét, amire most, mikor Szegeden kívül átmenetileg megszűnt a vidéki operajátszás, különösen büszkék lehetnek.

Kiemelt kép: Vida Péter (középen) A denevér olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)