Budapest ismert szórakozó- és közösségi helyén hozták létre közel egy évvel ezelőtt a város egyik legújabb játszóterét, a Tesla Teátrumot. A különféle rendezvényeknek helyet adó épület legfelső emeletén működő színház művészeti vezetője Vas-Zoltán Iván rendező, producere pedig Sas Tamás filmrendező.

A saját társulattal is rendelkező Tesla Teátrum előadásaiban olyan vendégművészeket is láthatunk mint Tímár Éva, Márton András, Földes Tamás, Beleznay Endre és Zöld Csaba. A repertoárban pedig találhatunk drámát, groteszk játékot, pszichothrillert és komédiát is. Ez utóbbi Neil Simon Ágytól-asztalig című műve.

A Mezítláb a parkban, az Agyő, nagy Ő!, a Pletykafészek és a Furcsa pár szerzőjének művét Vas-Zoltán Iván állította színpadra Fésűs Nelly, Angyal Anita, Farkas Petra, Ponty Tamás, Beleznay Endre és Földes Tamás szereplésével.

Jelenet az Ágytól-asztalig című előadásból (fotó: Tesla Teátrum)

A történet egy elegáns étterem különtermében játszódik, ahol egy kis svédasztalos kínáló mellett található egy nagy asztal, melyre hat terítéket helyeztek el. A kezdetben üres teret fokozatosan töltik meg a vacsorapartira érkező vendégek, és az első felvonás végére egy kivétellel mindenkit megismerünk. A második rész elején pedig fény derül arra is, miért van együtt most ez a hat ember.

Az előadás két felvonása markánsan különbözik. Az elsőben a felhőtlen szórakozásé a terep, igazán humoros pillanatok során ismertetik meg velünk a szereplőket, a köztük lévő viszonyokat. Ez a rész már-már egy jó kabaréhoz is hasonlítható. A második felvonásban a dráma kerül előtérbe, bár felcsillan néha a humor kovakövének szikrája, csak időlegesen világítja be a történetet.

Jelenet az Ágytól-asztalig című előadásból (fotó: Tesla Teátrum)

Neil Simon színműve görbe tükröt állít a párkapcsolati problémáknak, bemutatja a házasság jó és rossz oldalát, miközben kifigurázza az emberi jellemet, valamint azokat a színdarabokat, filmeket és történeteket, melyek ezt a témát tűzték a zászlajukra. Kellemes esti kikapcsolódás a vacsora nélküli vacsoraparti.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet az Ágytól-asztalig című előadásból (fotó: Tesla Teátrum)