Klasszikus irodalom által ihletett illatokkal jelentkezett a Novellista. A parfümök mind rendkívül magas minőségűek, neves párizsi és grasse-i parfümőrök álmodták meg őket. Olyan regények atmoszféráit hivatottak megidézni, mint a Monte Cristo grófja, A nagy Gatsby, vagy éppen A vadon szava. Az illatok és az irodalom világa talán hasonló mértékben egyedi és misztikus, vajon ilyen értelemben is működik a szinesztézia?

Az érzékszerveink gyakran űznek velünk furcsa játékot, egy-egy illat alapján sokszor asszociálunk gyermekkori kedves emlékeinkre, de akár a veszélyre vagy a tisztaságra is. Ha illatot szeretnénk kötni az irodalomhoz, talán elsősorban a könyvek vagy a pergamen illata jutna eszünkbe, vagy az enyhén dohos, mégis kellemes tudásillatú könyvtári közeg.

Emilie Bouge, francia parfümőr megalkotta a Hamlet által iheltett illatot. A Velvet Dusk nevezetű parfüm megidézi a Shakespeare-i világot, ehhez használja a bergamottot, a friss mandarint és grapefruitot, valamint az ibolya leveleinek tavasziságát. Emellett megjelenik a sejtelmes dohány, borostyán és pézsma is. Vajon viselné ezt az illatot a híres dán királyfi?

Christian Vermorel A nagy Gatsby világát idézi a Crazy Rich névre keresztelt parfümmel, amelyben egyszerre jelenik meg az idealizmus és a pezsgő ’20-as évek, mindezt úgy, hogy játékba hozza a mandarin, a zöldalma, a jázmin és a bolgár rózsa illatát. Emellett megjelenik a zene élénkségét reprezentáló bazsalikom is, az illat egyszerre olyan, mint egy szerelmi bájital és a be nem teljesült vágyak iránt hullajtott keserű könnycseppek.

Az Ezeregyéjszaka meséit tárja elénk a Violet Charade, amelyben Emelie Bouge a fülledt, egzotikus keleti hangulatot hivatott megjeleníteni a bors és citromlé egyvelegével, melynek külön frissességet ad a jázmin és az ibolya. Misztikussá teszi a vanília és a szantálfa, a fülledtséget tükrözi a kasmír és a pacsuli összhangja. Ha Seherezádé parfümöt választana magának, szinte biztos, hogy emellett az illat mellett döntene!

Biztosan mindenkinek ismerős az az érzés, amikor annyira szeret egy könyvet vagy éppen filmet, hogy az identitásának fontos részévé válik. Nos ebben az esetben kiváló jutalom lehet magunktól magunknak egy ezt idéző illat, a két hónapnak tűnő január után!

Kiemelt kép: Irodalmi művek atmoszféráit idézik a Novellista parfümök (Fotó: novellista.com)