Az igazságnak és a szeretetnek címmel nyílt kiállítás Olescher Tamás Munkácsy-díjas festőművész, díszlettervező és performer munkáiból a Műcsarnokban.

A 2021-ben elhunyt Olescher Tamás a ’70-es években a magyar underground művészi élet ismert alakja volt, mígnem a ’80-as években Nyugat-Németországba költözött. Ekkoriban elsősorban kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi, zenei és táncelőadásokat rendezett. 1988-ban tért vissza Magyarországra, és létrehozta a képzőművészet, néptánc, zene és videó alkalmazásán nyugvó, összművészeti tevékenységet folytató Multi Média Színházat. 1995-től vezette eredményesen tavaly bekövetkezett bezárásáig a Vízivárosi Galériát. Korai festményeire főként az absztrakt expresszionizmus volt jellemző, a figuralitás inkább kollázsaiban jelent meg. Hazatérését követően fordult a magyar népi kultúra felé, és alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát.

Olescher élete során mindvégig a káoszból a harmóniába tartó transzcendentális rendet kutatta, képei életigenlést, optimista hitet sugároznak. Műveinek spirituális tartalma azonnal érezhető a közérthető, többnyire tradicionális jelképrendszer felhasználásával készült, világosan komponált, színgazdag vásznakon. Motívumrendszere bőven merít a keresztény ikonográfiából, de ugyanígy a folklórból és a világvallások jelképeiből is. Festményeinek leginkább visszatérő elemei a kör, ellipszis, mandala, kereszt, gyertya, hal, imádkozó kéz és különféle virágmotívumok.

A május 29-ig látogatható kiállítás elsősorban a tavaly elhunyt művész hagyatékából válogat.

Kiemelt kép: Olescher Tamás (Fotó: Olescher Tamás Facebook oldala)