A Magyar Állami Operaház az olasz mester, Puccini művein keresztül a korabeli Itália hangulatát idézte meg egész évben különleges programjaival. Most hétvégén még az ebbe a tematikába illő előadással várja a nézőket az Eiffel Műhelyház, ugyanis Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liú halála című kamaradarabját tűzik műsorra szombaton és vasárnap is.

A dráma története Puccini magánéletéből merít. A híres zeneszerző szívesen választott múzsákat készülő operáihoz, ám ezt felesége, a rendkívül féltékeny Elvira nem nézte jó szemmel. Doria, a Puccini-ház szolgálólánya ennek a féltékenységnek, majd később rosszindulatnak esett áldozatul, űrnője folytonos kínzása és az elszenvedett megaláztatások miatt a halálba menekült. Így vált halálában is Puccini múzsájává, aki az ő emlékére komponálta a Turandotba az alázatos szolgálólány szálát.

A Krizantémokban egyszerre van jelen a próza és az opera műfaja, így Olasz Renátó (Puccini), Tankó Erika (Elvira), Mészöly Anna (Dorina), Bajor Lili (Fosca, Elvira lánya) és Stork Natasa (Giulia, Dorina unokatestvére) játékát a Rőser Orsolya Hajnalka és Boncsér Gergely által előadott áriák emelik még magasabb színvonalra. A szürreális látványvilágot ezúttal Márkus Sándor álmodta meg, a rendező Szilágyi Bálint. Az ingyenesen megtekinthető produkció június 8-án és 9-én este 20 órától látható az Eiffel műhelyházban, a Magyar Állami Operaház honlapján még lehet regisztrálni a néhány megmaradt szabad helyre.

Kiemelt kép: Jelenet a Krizantémokból (Fotó: Csibi Szilvia)