Október 17-én, szombaton két alkalommal lesz látható a Sakk musical az UP Újpesti Rendezvénytérben. A hazai és nemzetközi közönség örömére a PS Produkció (Vámpírok bálja, We Will Rock You, Sztárcsinálók) a 2010-es Margitszigeti Szabadtéri Színpadi premier óta időről-időre újra színpadra állítja a zenés darabot. A folyamatosan megújuló előadás már számos helyszínen volt látható, 2020-ban ismét új játszóhelyet avat.

A Sakk Benny Andersson és Björn Ulvaeus, a svéd ABBA ikonikus alakjainak musicalje, a szövegkönyvet a West End sikerszerzője, a Grammy-díjas Tim Rice írta. A történet helyszíne egy 1979-es amerikai-szovjet sakk világbajnokság, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengések és érzelmi viharok dúlnak. Az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, kettejük sikeres munkakapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik saját maga javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is. A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban.

Egyházi Géza a Sakk musicalben (fotó: PS Produkció)

A musical legismertebb száma a One Night In Bangkok, amely számos feldolgozást megélt már, de ugyanennyire fülbemászó a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody’s Side vagy a keletiesen energikus The Soviet Machine. Lírai dalok közül a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else’s Story emlékezetes, a legnagyobb bravúrnak mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility) című slágert tartják.

A Simon Edit produceri működősével létrejött produkcióban a főbb szerepeket Sári Éva, Egyházi Géza, Szemenyei János és Kecskés Tímea játssza, az előadásban közreműködik a PS Produkció társulata, tánckara és zenekara. A Jazz and More Kórust Balassa Krisztián vezényli, a díszlet- és jelmeztervek Erkel László Kentaur munkái, a darab koreográfusa Karen Bruce, rendezője Cornelius Baltus.

Kiemelt kép: Jelenet a Sakk musicalből (fotó: PS Produkció)