A Radnóti Színház az épülettel szomszédos társasház felújítása miatt már a tavalyi évadban is arra kényszerült, hogy előadásait összesen hét helyen játssza tovább. Ezek közül az egyik a Tesla LOFT volt, ahol a Gloria című darabjuk is debütált, az idei évadban pedig három új bemutató premierére kerül sor a Kazinczy utcában. De nem csak a saját előadásaiknak, hanem más, független színházi csoportok bemutatóinak is otthont ad a – mostantól – Radnóti Tesla Labor néven futó intézmény.

A Radnóti Színháznak régi vágya volt, hogy létrehozzon egy második játszóhelyet, egy olyan nyitott teret, ahol még látványosabban megjelenhetnek a kísérletező tendenciák és a kortárs drámák. Márciusban a Radnóti közönsége már megismerhette a Teslát, ahol a Hajdu Szabolcs által rendezett Gloria című előadásuk került színrevitelre. Az épület második emeletén felújításra került a színházterem, és megalapították a Radnóti Tesla Labort, ahol idén a Radnóti három kortárs művet mutat be: Nick Payne Csillagképek (rendező: Szilágyi Bálint), Franz Xaver Kroetz A vágy (rendező: Alföldi Róbert) és Schwechtje Mihály Gina (rendező: Schwechtje Mihály) című drámáit.

Jelenet a Gloria című előadásból (fotó: Dömölky Dániel)

A színház azonban fontosnak tartja a független színházi szféra támogatását is, így saját bemutatóik mellett együttműködnek más csapatokkal is: a Radnóti Tesla Labor a már korábban máshol sikereket elért előadások továbbjátszásának is terepet ad. Látható lesz többek között Andrássy Máté és Újvári Milán Elhanyagolt férfiszépségek (rendező: Andrássy Máté, Újvári Milán), Pass Andrea Napraforgó (rendező: Pass Andrea), Lackfi János Hinták (rendező: Galgóczy Judit), valamint Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György Magyar akác (rendező: Kelemen Kristóf) című darabja.

Mindezzel párhuzamosan indul útjára a NARRATÍVA, egy most alakuló, nagyreményű alkotóközösség Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté összefogásában. Működésükkel a színház szerepét, létjogosultságát, felelősségét kívánják újragondolni a független színházi intézményrendszeren belül. Az idei évadban az alábbi darabok kerülnek bemutatásra: Kurázsi és gyerekei, Törvényen belül, A jelentéktelen és a Sirály. Az előadások teljes szereposztása még nem publikus, de a tervek szerint a Vígszínházból a tavalyi évad végén távozó Hajduk Károly mind a négy bemutatóban szerepelni fog.

Kiemelt kép: Jelenet a Gloria című előadásból (fotó: Dömölky Dániel)