Október 20-án jelenik meg Balassa Krisztián karmester első regénye, a Marionett Fenomenál a Kalligram Kiadó gondozásában.

A történet különös fordulattal veszi kezdetét: ismeretlen tettesek egymás után lopják a köztudatból a magyar szavakat. Hajsza indul a rablók után, de mindhiába, a magyar nyelv szép lassan eltűnik, az emberek többé nem tudják kifejezni magukat. A közöny miatt megcsömörlött szereplők inkább saját vágyaik valóra váltásával vannak elfoglalva, amelyek fokozatosan felemésztik őket. A fejezetek korunk lényeges problémáit feszegetik: karrier, önmegvalósítás és kiégés, szembenézés a problémákkal vagy elfordulás, művészet vagy bulvár, segítségnyújtás vagy közömbösség, vakhit vagy ráció. Mindenki másra vágyik az életben, és ezek a vágyak hajtanak minket előre. Van, aki a rabjává válik, más csak üldözi egész életében. A könyv központi kérdése: mi lenne velünk, ha teljesülhetne a legfőbb vágyunk, és mit kezdenénk az ezzel kapott lehetőséggel?

Balassa Krisztián 2006-tól zenekari zongoristaként, majd 2008-tól 2016-ig karmesterként és korrepetítorként volt közreműködője a Budapesti Operettszínház előadásainak. Olyan nagy sikerű produkciókat vezényelt, mint a Miss Saigon, a Rebecca, a Mozart!, az Elisabeth, A Szépség és a Szörnyeteg, A Csárdáskirálynő, a Csókos asszony, a Rómeó és Júlia, a Madame Pompadour, a Marie Antoinette, Virágot Algernonnak vagy az Abigél. Zenei vezetője volt a Bohém Castingnak, a Veled, Uram!-nak, A kaukázusi krétakörnek, a Váltságdíj és a Nárcisz és Echo című kisoperáknak, az Egy anya története című operának, A mosoly országának, a Szép nyári napnak, a Ghostnak, a Fame-nek, valamint az Elfújta a szélnek, amellyel a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütált. 2016-tól 2020-ig Németországban dolgozott a Stage Entertainment GMBH karmestereként, első produkciója a Tanz der Vampire (Vámpírok bálja) musical volt.

Balassa Krisztián (Fotó forrása: Wikipedia)

„Tudjátok mi az a flow? Gyerekként éreztem először, mikor sok ember előtt kellett énekelnem, majd később, mikor kezdőként koncerten játszottam. Ez az a valami, egy élmény, amit minden előadáson átéltem a zenekari árokban. Az érzés, amitől eggyé tudtam válni azzal, amit csinálok. A flow az, amikor csak én vagyok, meg a zene. Átfolyik a kezem között és végül eljut a nézőkhöz, hozzátok. Mikor Németországba költöztem, a nulláról kellett újrakezdenem mindent és kényszerré vált, hogy újra érezzem azt, amit régen. Ki kellett adnom magamból, ami bennem volt, hogy magyarázatokat találjak és végül lezárjam mindazt, ami elmúlt. Írni kezdtem és sosem gondolkoztam azon, hogy olvassa-e majd valaki. És most itt van! A Kalligram Kiadónak köszönhetően az én flow-m októbertől megfogható a könyvesboltokban. Hosszú út vezetett idáig, mégis most a legnehezebb elhinni, hogy végre kimondhatom: valóra válik” – ezekkel a gondolatokkal jelentette be Balassa a könyv megjelenését.

Kiemelt kép: Marionett Fenomenál (fotó forrása: Balassa Krisztián Facebook oldala)