Október 3. és 6. között, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Bukaresti Magyar Jazznapok, amelyen a kortárs magyar jazzélet nemzetközileg elismert kiválóságai lépnek fel.

A bukaresti Liszt Intézet 2019-ben indította a jelentős közönségsikernek örvendő rendezvényét, amellyel a magyar jazzélet sokoldalúságát szeretnék megmutatni. A rangos fellépők mellett minden évben meghívják a magyar jazzoktatás kiválóságait is, akik mesterkurzust tartanak, a világhírre már szert tett együttesek mellett mindig keresnek feltörekvő zenekarokat is, illetve minden alkalommal van erdélyi jazz-zenész is a színpadra lépő együttesek között. „A fesztivál elindítása előtt is komoly érdeklődés mutatkozott a magyar jazzélet személyiségei iránt Bukarestben, elég csak Gyárfás Istvánt megemlíteni, aki rendszeresen koncertezik román zenészekkel közösen. De említhetem a Djabét is, amely rendszeresen koncertezik Romániában: a Garanai Jazz Fesztiválon 13 ezer ember előtt léptek fel” – mondta el Kósa András László, az intézet igazgatója.

Az 5. Bukaresti Magyar Jazznapok nyitókoncertjén, a CREART Teatrelli termében is meghallgathatja a közönség Magyarország elsőszámú jazz/worldfusion zenekarát, az immár negyedévszázados történetre visszatekintő Djabe együttest. Másnap, 4-én a Green Hours Jazz Caféban Cári Tibor zeneszerző-zongorista, több romániai és magyarországi film, illetve színházi produkció zeneszerzője és Szabó J. Attila gordonkaművész elektro-akusztikus zenei projekttel lép a közönség elé. Október 5-én a Liszt Intézet koncerttermében a Magyar Jazz Szövetség elnökének formációja,  a fennállása 10. évfordulóját ünneplő Bágyi Balázs New Quartet tart lemezbemutató koncertet. Az utolsó napon a klasszikus zene és a jazz fúzióját újszerű megközelítésben művelő Jazzical Trió – Káel Norbert (zongora), Horváth „Pluto” József (basszusgitár) és Lakatos „Pecek” András (dobok) – koncertjével zárul a négynapos rendezvény.

Kiemelt kép: Djabe zenekar (Fotó: Barabás Zsolt)