A Manna Matiné és a B32 Galéria és Kultúrtér közös programsorozata, az Új bábszínház Újbudán idén ünnepli  ötödik születésnapját. Az évadnyitó előadások október 17-én, vasáránap debütálnak majd a Bartók Boulevard 32-es szám alatt: hagyományosan délelőtt a gyermekeket, míg este a tinédzsereket és a felnőtteket szólítják meg. 

A Manna Produkció sok fiatal, pályakezdő színészt és rendezőt karolt már fel az elmúlt évek során, támogatásukkal független bábszínházi előadások sora valósulhatott meg. Az Új Bábszínház Újbudán programsorozat célja kettős: a tehetséggondozás mellett a bábszínházat és a bábműfajt kívánják népszerűsíteni. Olyan előadásokat hoznak el a fővárosba, amelyek egyébként nem lennének elérhetőek a budapesti nézők számára, továbbá teret adnak az új kezdeményezéseknek és a kísérletezésnek is a bábszínház területén.

Az évadnyitó előadások egyike a Grimm testvérek klasszikus meséjét bújtatja modernkori köntösbe, míg a másik egy izgalmas, mindig aktuális kérdéskörre hívja fel a figyelmet. A Jancsi és Juliska édes álma napjainkban játszódó igazi családi történet, amely egymás elfogadásáról és támogatásáról, az olykor fellépő viszályokról és nem utolsó sorban a testvéri szeretetről mesél. Az előadás rendezője Boráros Milada, a szereplők Keresztény Tamás és Nagy Petra. A Dancing On A Grinder, Kovács Domokos embernagyságú bábbal készült produkciója, amely arra keresi a választ, vajon mennyire határozzák meg kapcsolati erőviszonyainkat a társadalom által elvárt, hagyományos szerepkörök? Mindezt teszi a kortárs tánc és a bábszínház kettőséből született új forma, a fizikai bábszínház nyelvén.

Jelenet a Jancsi és Juliska édes álma című előadásból (Fotó: Laniakea Színház Facebook oldala)

A sorozat idén is rendszeresen jelentkezik, minden hónap második vasárnapján két-két független bábelőadással. Novemberben 14-én a Marica Bábszínháza érkezik a Kecskekatonaság című produkció premierjével, este pedig a KL Színház Kisgömböc című előadását láthatja majd a közönség. December 12-én, advent harmadik vasárnapján pedig különleges ünnepi programmal készül a Manna Matiné: az Éneklő Betlehemmel és a homokanimációs Teremtésjátékkal.

Kiemelt fotó: Kovács Domokos Dancing On A Grinder című produkciója (Forrás: Manna Matiné)