Idén mutatják be a Nemzeti Színházban a Rocco és fivéreit. A nagy hatású, francia-olasz filmklasszikusból készülő előadás rendezője a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila lesz. A történet egy egyszerű mese öt fiatalemberről, akik bíznak abban, hogy boldogok lehetnek az életben.

A Parondi-fivérek úgy határoznak, hogy apjuk halála után édesanyjukkal a dél-olasz falujukból a dinamikusan fejlődő Milánóba költöznek. Vincenzo, a legidősebb fiú már eljegyzett egy jómódú leányt a városban. Simone az ökölvívásban találja meg a megélhetését, de hamar lejtőre kerül. Rocco, a középső fiú tartja össze a családot, és próbálja Simonét megvédeni az „édes élet” csapdáitól, és végül belőle lesz bajnok. A két fiatalabb fivér közül Ciro egy autógyárban helyezkedik el, Luca pedig még kisfiúként figyeli a nagyobbak küzdelmeit, hogy végül ő mondja ki azokat a kulcsszavakat, amelyek felcsillantják egy élhetőbb jövő lehetőségét.

Bordás Roland (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Az 1960-ban bemutatott film címszerepében Alain Delon, a további szerepekben mások mellett Renato Salvatori, Annie Girardot és Claudia Cardinale is látható. A Nemzeti Színházban 2019-ben színpadra kerülő előadásban Roccot Berettyán Nándor alakítja. Mivel az ökölvívás több szereplőt is érintő, meghatározó rész nem csak a filmnek, hanem az lesz a színpadi produkciónak is, ezért a színészek jóval a próbák előtt megkezdték a tréninget. Ebben Bedák Pál világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló van a segítségükre.

Szereplők: Berettyán Nándor (Rocco), Bordás Roland (Simone), Mészáros Martin (Ciro), Bánsági Ildikó (Rosaria, az anyjuk), Barta Ágnes (Nadia), Berettyán Sándor (Vincenzo), Tóth Auguszta (Özvegy Donininé, a mosoda tulajdonosa), Udvaros Dorottya (Amelie), Schnell Ádám (Duilio Morini, menedzser), Varga József (Morlesy, boksz-edző), Fehér Tibor (Alfredo), Ligeti-Kovács Judit mv. (Ginetta, Vincenzo menyasszonya), Nagy Márk, Herczegh Péter, Szép Domán, Vas Judit Gigi mv.
Alkotók: Bedák Pál (ökölvívó), Olekszandr Bilozub (díszlet- és jelmeztervező), Verebes Ernő (dramaturg), Kernács Péter (rendezőasszisztens), Vidnyánszky Attila (rendező)

Ökölvívó tréning

kép 1 / 6

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Kiemelt kép: Eöri Szabó Zsolt