Haumann Péter és Lukács Sándor színművész, valamint Nagy Viktor rendező kapta meg idén a Tolnay Klári Művészeti-díjat, az elismeréseket hétfőn adták át a Nógrád megyei Mohorán lévő Tolnay Klári Emlékházban.

A Tolnay Klári-díj egy alapítványi kitüntetés, amelyet 2006-ban alapított a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület. Névadója Tolnay Klári, a 20. század kiemelkedő színművésze. A művésznő születésének 100 éves centenáriuma alkalmából az egyesület 2014-ben újraalapította és kiterjesztette művészeti díjra. Odaítélésére egy tíz főből álló, szakmai szervezetektől delegált kuratórium tesz javaslatot az egyesület elnökének. A díjakat – amely 2014 óta Tolnay Klári vadgerléit ábrázoló szobor, Mile Ibolya keramikusművész alkotása – az egyesület elnöke adományozza. 

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, 2016-ban Kubik Anna és Venczel Vera, 2017-ben Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás, 2018-ban pedig Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor vehette át. 2019-ben Nagy Anna, Szegedi Erika és Cserhalmi György színművész, valamint Rátkai Erzsébet jelmeztervező, a múlt évben Tóth Enikő, Blaskó Péter és Szersén Gyula kapta meg.

Kiemelt kép: A Tolnay Klári-díj (Fotó forrása: kultura.hu)