Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Az ösztöndíjra idén várakozáson felül, 48 jelentkezés érkezett: a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló pályázatra minden olyan, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró jelentkezhetett, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A zsűri, Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Vonnák Diána első prózakötete Látlak címmel tavaly került a könyvesboltokba. Az elmúlt hét évben hónapokat dolgozott Ukrajnában, a háború hátországában. A tervezett dokumentumregény ezeket a tapasztalatokat dolgozza fel: a forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig. „Vonnák Diána első kötete, a Látlak sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent” – emelte ki laudációjában Tompa Andrea író.

Vajna Ádám verses regényében egy 19. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik. „Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni. Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat, és megdolgoztat” – hangsúlyozta Závada Péter költő.

Kiemelt kép: Vajna Ádám és Vonnák Diána, a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 2022-es nyertesei (Fotó: Mastercard – Alkotótárs)