Elindult a szavazás a Kaszás Attila-díjra: idén Harsány Attilára (Miskolci Nemzeti Színház), Ötvös Andrásra (6SZÍN) és Rába Rolandra (Proton Színház) voksolhatunk augusztus 21-én éjfélig. 

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Idén rekordszámú, mintegy 40 társulat jelölt színészt a díjra, amely jelentős anyagi megbecsüléssel is jár, hiszen 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elismeréssel járó összeget bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelte, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

Harsányi Attila a Tartuffe egyik jelenetében (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során; nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat. „A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – mondta el Dr. Richly Gábor, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében. Hozzátette: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését: ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is kívánják adni a kapottakat.

A szavazás két fordulóból áll: első alkalommal a színházi társulatok maguk választanak ki egy színművészt a soraikból, majd a második szakaszban az immáron szűkített listán lévő jelöltekre a közönség voksolhat az online felületen keresztül. Az idei esélyesek között Harsány Attila (Miskolci Nemzeti Színház), Ötvös András (6SZÍN) és Rába Roland (Proton Színház) szerepel.

Rába Roland a Teremtmények című előadásban (Fotó: Kovács Milán)

A díjat elsőként Szarvas József (Nemzeti Színház) kapta meg, őt Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mucsi Zoltán (Bárka Színház), Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház), Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház), Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat), Orosz Ákos (Vígszínház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Rusznák András (Radnóti Miklós Színház) követte (zárójelben a jelölő színház, társulat olvasható).

A Kaszás Attila-díj jelöltjeire a www.kaszasattiladij.hu weboldalon lehet szavazni. A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben nyújtanak széleskörű tájékoztatást.

Kiemelt kép: Ötvös András A csemegepultos naplója című előadásban (Fotó: Takács Attila)