Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására december 14-én került sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek. Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket. Idén Balog József, zongoraművész; a Berényi Bea – Dratsay Ákos fuvoladuó; Fekete-Kovács Kornél, zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész; Ferenczi György, szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros; Gyüdi Sándor, karmester; Havas Judit, beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész; Klenyán Csaba, klarinétművész; Látó Ferenc, dzsessz-hegedűs, zeneszerző; Oláh Krisztián, zongoraművész, zeneszerző; Solti János, dobos, előadóművész, zenetanár és Szalai András, cimbalomművész részesült a díjban.

Solti János dobos (Fotó: Hortobágyi Oros)

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat. 2022-ben Birta Miklós, dzsessz-gitár előadóművész, tanár; Elek István, szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára; Götz Nándor, klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző; Kelemen Erzsébet, író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár; Nagy Márta, zongoraművész és zenepedagógus; Pleskonics András, tanár, újságíró; Réti Tamás, zongoraművész, zenepedagógus; Szabó István, ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár; Szabó Soma, karmester, karnagy; Szecsődi Ferenc, hegedűművész, valamint Vörös Tamás, basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző kapta meg a kitüntetést.

Kiemelt kép: Oláh Krisztián (Fotó: Gádoros Márk)