Hétfő este adták át az Országút magazin frissen alapított Országút irodalmi díj 2021 elnevezésű elismerését, amelyet a lap legolvasottabb szerzői kaptak meg. A hagyományteremtő, pénzdíjjal járó kitüntetést három kategóriában ítélte oda a lap szerkesztőbizottsága és vezető szerkesztői.

Vers kategóriában a díjat Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós kapta. Rónai Balázs Zoltán laudációjában elmondta, hogy Lackfi János költészete, melyről sokaknak a sziporkázó nyelvi lelemény, a humor és keresetlen, lazának tűnő, szlenges kortársiság marad meg az emlékezetében, kétféle: az előbb mondottakkal egyszerre olyan is, mint egy barokk rajz, nagyon pontos ábrázolás, amiben minden úgy van, ahogy a valóságban.

Próza kategóriában Döme Barbara író, újságíró lett a díjazott, őt Király Farkas méltatta: véleménye szerint az írónő műveit lassan, nagyon lassan érdemes olvasni. Mondatonként meg-megállva és eltöprengve. Mert azon túl, hogy betekintést engednek a szerző gondolatvilágába, minket, olvasókat is arra késztetnek, hogy magunkba nézzünk: rendben van-e minden idebent? Tehetünk-e valamit a lelki békénkért a másokéért?

Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek az Országút irodalmi díj 2021 átadásán (Fotó: Országút Magazin)

A harmadik, publicisztika kategóriában Korzenszky Richárd bencés szerzetes-emeritus apát, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója kapta a díjat. Szerdahelyi Csongor kiemelte, hogy Korzenszky a felelősségteljes, teljes embert kívánó feladatai közepette is érző, érdeklődő és az élet apró dolgait szerető, tisztelő ember útja során mindig megfigyeli az élet dolgait és azokra művészi módon reflektál. Írásai nagy stílusérzékről tanúskodnak, közérthetően a mindennapi embert foglalkoztató problémákra reflektálnak.

A díjakat Entz Géza felelős kiadó, a Magyar Szemle Alapítvány elnöke adta át. Az írásokból Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek olvastak fel részleteket. A díjazott alkotók írásai – több mint száz szépirodalmi mű mellett – megtalálhatók a most megjelent Országút Antológiában.

Kiemelt kép: Döme Barbara és Entz Géza az Országút irodalmi díj 2021 átadásán (Fotó: Országút Magazin)