A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma november 18-án adja át a Trafóban a 2020-as és 2021-es év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díjat.

A koronavírus okozta csúszások miatt a kuratórium idén egyszerre két év táncbemutatóiból válogatott. Míg a 2020-as évet az jellemezte, hogy a színházak mentik a tervezett műsorokból, ami csak menthető, addig 2021 az előadó-művészet minden területén a felfordulás és bizonytalanság okán kibontakozott új valóság kitapogatásáról szólt – önvizsgálatról, szokások megkérdőjelezéséről, megváltozott identitások megismeréséről, kísérletező alkotói folyamatokról. 2020-ban összesen 90 táncbemutató volt Magyarországon, 2021-ben viszont már a pandémia előtti évekhez hasonló számú premiert (127) láthatott a közönség. A két év terméséből Goda Gábor (Minden (is)), Juhász Adél (László Károlyné), Jenna Jalonen (Ring), a Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre alkotócsoport (Game changer 1.), Mészáros Máté (Fény által) és Újvári Milán (Show) egy-egy bemutatója kapott jelölést. A kuratórium különdíját – ezúttal megosztva – Gryllus Ábris, Philipp György és Porteleki Áron zenész-zeneszerző érdemelte ki.

A díjátadó műsorvezetője Bombera Krisztina televíziós újságíró, jogász lesz. A díjátadók között található Kelemen Kristóf rendező, író, dramaturg és Gerhes Gábor képzőművész is. A MU Színház és a Trafó által létrehozott Lábán Rudolf-díj kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész-tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus-szerkesztő, Komjáthy Zsuzsa tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színikritikus.

Kiemelt kép: Ujvári Milán a Show című táncelőadásban (Fotó: milanujvari.com)