Szeptember 16. és 25. között rendezték meg a II. eSzínház Fesztivált, 18 színház és társulat 19 produkciójával. A Fesztivál előadásait 4 kontinens 23 országából követték a nézők, több száz eladott bérlet és több ezres megtekintés mellett. A fesztiválra jelölt alkotásokat szakmai zsűri és a nézők egyaránt értékelték.

Az eSzínház Fesztiválra nevezett produkciókat szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező voltak, továbbá a zsűri munkájában részt vett Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője is. A fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó díjat próza kategóriában a Candide (szombathelyi Weöres Sándor Színház, rendező: Nagy Péter István), gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában a Szólít a szörny című előadás (szombathelyi Weöres Sándor Színház-Mesebolt Bábszínház-Kabóca Bábszínház, rendező: Vidovszky György) nyerte. A legjobb női főszereplő Tóth Ildikó (A Vágy nevű villamos –  székesfehérvári Vörösmarty Színház), a legjobb férfi főszereplő Major Erik (Candide, Szólít a szörny – szombathelyi Weöres Sándor Színház), a legjobb látványtervért járó díjat pedig A lélek legszebb éjszakája című darab (Örkény István Színház, díszlet- és jelmeztervező: Izsák Lili) érdemelte ki.

Jelenetkép A lélek legszebb éjszakája című előadásból (fotó: Horváth Judit)

A szakmai zsűri által odaítélt díjak mellett Papageno és Culture.Crane különdíjak is kiosztásra kerültek. Előbbit megosztva a Mennyekbe vágtató prolibusz – Weöres Sándor versek (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab és Török Marcell) és a Torkolat (FreeSzFE Egyesület, rendező: Al-Farman Petra), utóbbit – szintén megosztva – az El valahová (Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza-Armel Opera Festival, rendező: Horváth Csaba) és a Pofon (KVTársulat, rendező: Kovács D. Dániel) kapta. A közönségszavazás eredményeképp a prózai kategóriában a Gina (Radnóti Miklós Színház, rendező: Schwechtje Mihály), gyermek- és ifjúsági kategóriában a Törless iskolaévei című előadások (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, rendező: Tárnoki Márk) vihették el.

Az ünnepélyes díjátadó gálát október 25-én tartják a Katona József Színházban, a műsor élőben követhető lesz az eszinhaz.hu-n.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Candide című előadásból (Fotó: Mészáros Zsolt)