A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

„Hass, alkoss, gyarapíts!” – ezzel a mottóval keresték idén a Highlights of Hungary nagykövetei azokat a kiemelkedő teljesítményeket szerte a Kárpát-medencében, melyekre méltán lehetünk büszkék. A Highlights of Hungary nagykövetei (Mádai Vivien televíziós műsorvezető és -szerkesztő; Trellay Levente, a 100sparks, a TELEP, a TELEP Galéria és a BUDAPEST BÄGEL alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Trunk Tamás, Z generációs brand tanácsadó, szerző, YouTuber, válogatott síelő; Gém Péter, a Dorka márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Viktor, vízilabdázó, az Immunetec Proof Kft. alapítója; Ókovács Szilveszter operaéneke, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet igazgatója; Bagossy Norbert zenész, a Bagossy Brothers Company alapítója; Margaret Ann-Dowling márkatanácsadó; valamint a Highlights of Hungary csapata) most sem állítottak fel kategóriákat, minden nagykövet szabadon jelölhetett számára kiemelkedőnek értékelt magyar teljesítményeket a 2020-as, kihívásokkal teli évből. A nagykövetek nemcsak Magyarország határain belül, hanem az egész Kárpát-medencében keresték az elismerésre méltó történeteket. „A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik” – mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója.

Magyar Zene Háza (Fotó: Palkó György)

A paletta rendkívül széles lett: civil és állami szervezetek, üzleti vállalkozások is megtalálhatóak rajta, de akadnak szép számmal a kultúra és a sport képviselői közül is jelöltek. Többek között jelölést kapott a Magyar Zene Háza; az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület; a Vajdaság első környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozata, a Zöldgömb, amelyet 2021 májusában az RTV 2-es csatornáján indította útjára Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője; Gyetván Csaba, akinek a Discovery Channel csatornán futó hazai gyártású sorozata, a Made In Gyetván Csabával sok esetben olyan helyszínekre is meghívást kap, ahova egyetlen magyar forgatócsoportnak sem volt még lehetősége bejutni ezelőtt; Skrabski Fruzsina dokumentum-filmes; Dr. Máté Gábor orvos, író; Pakosz Anna festőművész vagy éppen Kiss Miklós, az első magyar NFT művész.

Színházi társulatok terén a jelöltek között tudhatjuk a bűn- és baleset-megelőzési előadásokat készítő szolnoki Üzenet Táncszínházat, amelynek tagjai maguk is gyermekek, akik eltáncolják a fiatalokra leselkedő veszélyeket, valamint a Trepp névre hallgató független színházi platform, akiknek céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, minél szélesebb közönség művészeti igényeinek kielégítésére, továbbá a szlovák és a magyar színházi szcéna közeledésének segítése és összekapcsolása. Emellett – egyedüli színpadi produkcióként – A padlás című, generációkon átívelő előadás is felkerült a listára. Az 1988-ban bemutatott zenés játék 2021-ben érte el az ezredik előadását, ami egyedülálló a magyar színházi világ történetében.

A teljes jelölti lista a Highlights of Hungary oldalán található.

Kiemelt kép: Jelenet A padlás című előadásból (Fotó: Vígszínház Archívum)