2002-ben, Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján, nyilvánították a Magyar Operett Napjává október 24-ét. A Budapesti Operettszínház idén ezt a jeles napot Lehár Ferenc (aki 1948-ban szintén ezen a napon hunyt el) A mosoly országa című darabjának bemutatójával ünnepelte, az operett két felvonása között pedig átadták a teátrum díjait.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marshall-botot Bojtos Luca kapta, akit a Csárdáskirálynőben Stáziként, a Marica grófnőben Lizaként, A mosoly országában pedig Miként láthatnak a nézők. A vándordíjat a tavalyi díjazott, Kiss Diána, valamint a teátrum főigazgatója Kiss-B. Atilla adta át. Az év legjobb musicalszínésze a Kaszás Attila-díjas Földes Tamás lett, a Hegedűs a háztetőn (Tevje), valamint a Nine – Kilenc (fürdőtulajdonos) című előadásokban nyújtott alakításáért. Az év legjobb operettszínésze díjat Kiss Diána nyerte el, aki az elmúlt években olyan nagy klasszikusokban énekelt főszerepet, mint a Csárdáskirálynő (Vereczki Szilvia), a János vitéz (Iluska), a Mágnás Miska (Rolla grófnő), valamint A mosoly országa (Liza).

Ezt követően adták át a Musica Hungarica Kiadó díjait is, melyet az intézmény alapítója, Éliás Tibor énekművész nyújtott át a nyerteseknek. A Musica Hungarica Életműdíját Virágh József, a háttérben dolgozóknak járó díjat pedig Dreiszker József, fővilágosító, világosítótár-vezető vehette át idén.

Kiemelt kép: Földes Tamás a Hegedűs a háztetőn című előadásban (fotó: Art&Lens Photography)