A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében ma délelőtt 11 órakor nyílt meg a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás. A tárlatot Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Fotóriporteri Életműdíjas fotóriporter nyitotta meg. Az esemény egyben díjátadó is volt, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is köszöntötték Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba benevezett képek száma összesen: 5810. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

André Kertész-nagydíj: Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra – – 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

A hagyományos pályázattal párhuzamosan idén a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is. A Molnár István-díjat a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout – Heltai Ákos tipográfus kapta, a díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers. Az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumának – amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte – járó Gera Mihály-díjat a FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet kapta (ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció: Salát Zalán Péter, felelős kiadó: Simó György, szerkesztő: Szilágyi Róza Tekla). A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelent meg Az év fotói című album, amely harminc éve kisérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból. A könyv a Nemzeti Múzeumban, a Capa Központban és az év során még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A helyezések mellett különdíjakról is döntött a zsűri. A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű megtekinthető a Sajtó-Fotó oldalán.

Bánkuti András, Keleti Éva, Szigeti Tamás a Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című kiállítás megnyitóján (Fotó: Rencz Norbert)

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás egyben jó alkalom a visszapillantásra is, így idén kiállítást rendeztek Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel a Capa Központban, amely április 20-án nyílt meg és május 29-ig látogatható. Ehhez a kiállításhoz is megjelent egy fotóalbum, 40 év fotói címmel, amelyben Hajdú Éva bevezető tanulmánya után Bánkuti Andrásnak, a kiállítás kurátorának az elmúlt négy évtized sajtófotó pályázataira benyújtott képekből készült válogatása található. 

Kiemelt kép: MÚOSZ Nagydíj: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet – 40. Magyar Sajtófotó Pályázat