A Városmajori Szabadtéri Színpad 2022-es évadzáró eseményén kiosztották a 10. Városmajori Színházi Szemle díjait. A szakmai zsűri hat kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, amelyben az idén hét előadás – Szentivánéji álom, A revizor, Három nővér, Frivol, Lázadni veletek akartam, Sirály és Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak – vett részt. A közönség online szavazott a legjobb előadásra, de idén először egy ötfős közönségzsűri is figyelemmel kísérte a mustrát és a végén voksolt. Két különdíj is kiosztásra került; a Fidelio szakmai portál is zsűrizte a produkciókat, valamint az előadásokat válogató Peremartoni Krisztina által felajánlott díjat is átadták.

A szezon végén lezajlott színházi fesztiválon hét (3 vidéki, 3 határon túli és egy fővárosi) előadás mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett. A 2022-es Szemle programjában minden rendezés és színpadi adaptáció új megvilágításba helyezte a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva a zsűri tagjait. A budaörsi, a miskolci, a szabadkai, a budapesti, a marosvásárhelyi, a szolnoki és a szegedi-aradi társulatok produkcióit idén ismét egy négyfős szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Tóth Ildikó, Prima Primissima díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, Szinetár Miklós, Kossuth-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, a revizoronline-nal létrejött együttműködés keretében, László Ferenc színikritikus és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

Jelenetkép a Sirály című előadásból (Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)

A 10. Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: A revizor (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila)
A legjobb rendezés: Székely Kriszta – Sirály (Szolnoki Szigligeti Színház)
A legjobb női főszereplő: Bíró Panna Dominika (a Sirály című előadásban Nyina Zarecsnaja szerepében nyújtott alakításért, Szolnoki Szigligeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Görög László (A revizor című előadásban a Polgármester szerepében nyújtott alakításért, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Spolarics Andrea (a Szentivánéji álom című előadásban Heléna szerepében nyújtott alakításért, Budaörsi Latinovits Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Gulyás Hermann Sándor (Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadásban Lipittlotty szerepében nyújtott alakításért, Szegedi Pinceszínház-Aradi Kamaraszínház) és Pálfi Ervin (a Három nővér című előadásban Andrej Szergejevics Prozorov szerepében nyújtott alakításért, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata)
(ONLINE) Közönségdíj: Frivol (Átrium-Varidance Társulat, rendező: Alföldi Róbert)
Közönségzsűri Különdíja: Lázadni veletek akartam (marosvásárhelyi Yorick Stúdió, rendező: Sebestyén Aba)
A zsűri döntése alapján Peremartoni Krisztina által felajánlott Különdíj: Fehér Balázs Benő (a Budaörsi Latinovits Színház Szentivánéji álom című előadásának rendezéséért) és Csákvári Krisztián (pályakezdő színész, a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című előadásában Trepljov szerepében nyújtott alakításért)
FIDELIO DÍJ: Lázadni veletek akartam (marosvásárhelyi Yorick Stúdió, rendező: Sebestyén Aba)
Budapest a fiatal tehetségekért díj: Pattantyus Dóra (a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című előadásának jelmeztervezője)

Kiemelt kép: Jelenetkép A revizor című előadásból (Fotó: Gálos Mihály Samu)