A Csodálatos Selyemút című kínai selyemművészeti kiállítás már megtekinthető a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlat a kínai kultúra egy ősi elemét, a selyemkészítést mutatja be, emellett kitér a mai viseletkultúrára is. A kiállított selyemruhák modern tervezők alkotásai, azonban megjelenítik az ősi Kínára jellemző motívumokat és ábrázolásokat is.

A Kínai Népköztársaság Magyarországi nagykövete, Kung Tao kiemelte, hogy a most megnyílt kiállítás az Egy övezet egy út című kezdeményezéshez kapcsolódik, melynek idén ünneplik tizedik évfordulóját. Továbbá örömét fejezte ki a Kínában megvalósult, nagysikerű magyar kiállításokkal kapcsolatban.

Csi Hsziao-fen, a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum főigazgatója elmondta, hogy a kiállítás három részből áll. Az első A selyem és a Selyemút elnevezésű, majd az ősi selyemmintákat bemutató második rész és végül az ősi selyemminták megújítása és a jelenlegi selyemművészet mintáinak alkalmazása. Az igazgató szerint a kiállítás jó példája annak, hogy miként ültethetjük át a hagyományos kultúrát a mai életünkbe és miképp ünnepelhetjük azt.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, megemlítette, hogy 1987-ben nyílt meg a múzeumban az első olyan tárlat, amely Kína selyemkultúrájával foglalkozott. Továbbá kiemelte, hogy a kínaiak és a magyarok számára egyaránt fontos a hagyományok tisztelete és megőrzése, egymás kultúrájának megismerése pedig segít egymás megértésében.

Kiemelt kép: Ősi kelmék a Csodálatos Selyemút kiállításon (Fotó: Teknős Miklós)